Per Fogelberg kan avslöja tjuvarnas störsändare. Foto: Åsa Sommarström

Så lätt upptäcker han tjuvarnas störsändare

Tjuvar som stör ut bilarnas nycklar så att fordonen förbli olåsta är ett stort problem. Under julhandeln varnar polisen för att tjuvarna kommer att vara extra aktiva. Men det finns ett enkelt sätt att upptäcka störsändarna – men det är inte polisen som använder det.

  • Publicerad 15:53, 19 dec 2016

På Per Fogelbergs dator rullar en blå bild, inte helt olika den som syns i filmen Matrix. Mitt i Järfälla har stämt möte med honom på en parkering vid Barkarby handelsplats.

Precis som i filmen visar skärmen en parallell verklighet – inte synlig i verkliga livet, men högst påtaglig.

Skärmen visar ett spektra radiofrekvenser. Här och där dyker små prickar upp.

– Det är bilnycklarnas signaler, de ligger lite utspridda, säger Per Fogelberg.

En stor del av dagens teknik sänder ut trådlösa signaler – de kan vara av olika styrka och ligga på olika frekvenser, men har det gemensamt att de blir radiovågor i luften.

Det är saker som koster en hundralapp. Programmet till datorn finns gratis att ladda ner på nätet. Det är inte någon specialutrustning direkt.

Detta har de senaste åren utnyttjas av tjuvar som skaffat teknisk utrustning för att störa ut bilnycklars signaler.

– Nycklarna har ganska svaga sändare med svaga signaler. En störsändare däremot sprider ut en kraftig signal som lägger sig ovanpå. Det är ungefär som om vi skulle prata med varandra och så kommer det ett jetplan. Bilnycklarnas signaler blir helt enkelt överröstade av störsändare.

Per Fogelberg är radioamatör och tekniskt intresserad av radiovågor och deras olika frekvenser. Han har byggt en utrustning som kan upptäcka om det finns en störsändare i närheten.

– Det är en antenn från en router som jag lött ihop med en vanlig tv-mottagare med usb-ingång. Det är saker som koster en hundralapp. Programmet till datorn finns gratis att ladda ner på nätet. Det är inte någon specialutrustning direkt, säger han.

På datorn syns nu alla radiotrafik i närheten. P3:s vanliga sändningar syns på frekvensen 99,3 MHz, samtidigt som bilnycklarnas små signaler blir prickar på lite olika frekvenser.

– När en störsändare kommer i närheten fylls hela fältet. Det är en bred signal med hög amplitud, alltså det är väldigt stark, säger Per Fogelberg.

När Mitt i träffar honom är det tredje gången han är ute och spanar efter störsändare. I kväll verkar aktiviteten vara låg, men förra gången såg han tydligt att biltjuvarna var i farten och kontakatade omedelbart polisen.

– Det var väldigt tydligt, säger Per Fogelberg.

Det har också hänt att förbipasserande tyckt att han sett skum ut med sin tekniska utrustning.

– Polisen kom och frågade vad jag gjorde. De sa bara att någon hade ringt dem, säger han.

Polisen har den senaste tiden haft informationskampanjer på handelplatsen för att varna bilägare om tjuvarna och påminna om att det är bra att alltid känna på bildörren så att den är låst.

Men det finns alltså teknik som skulle kunna upptäcka tjuvarna.

– Jag har faktiskt fått kontaktuppgifter till en radioamatör, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Kan polisen tänka sig att ta hjälp av en radioamatör för att stoppa bilinbrotten?

– Vi är absolut intresserade. Om det går att utveckla och praktiskt använda skulle det kunna komma till nytta, kanske för polisen eller kanske för handlarna.

Fakta

Vad är en radioamatör?

Radioamatörer har i grund intresserat sig för att kommunicera via radio på ett icke-yrkesmässigt plan.

Efter hand har hobbyn breddats, inte minst i takt med den tekniska utvecklingen.

Mycket av dagens trådlösa teknik sker i dag via radio, alltifrån drönare till mobiltelefoner är upptäckbara för en radioamatör.

Många radioamatörer bygger och utvecklar egen utrustning.

I Stockholmsområdet finns två stora radioamatörklubbar som nyfikna kan söka sig till:

Visa merVisa mindre

Handeln: ”Väktarna tar extra ronder”

Det är inte bara polisen som är intresserad, även handlarna är nyfikna på tekniken som kan avslöja störsändare.

– Vi får leta upp en radioamatör, säger Cecilia Åkesson, chef för outleten i Barkarby.

Att tjuvar använder sig av störsändare för att bryta sig in i bilar är ett välkänt problem för handeln.

– Vi har väktare på plats som ronderar på våra parkeringar. Under julhandeln tar de extra ronder i området, säger Cecilia Åkesson, center manager för Stockholm Quality Outlet.

Hon tror att väktarna har en avskräckande effekt, men tycker att sättet att avslöja tjuvarna med hjälp av tekniken låter intressant.

– Personligen känner jag inte till att det finns en sådan teknik, men vi får leta upp en radioamatör som kan tipsa oss, säger hon.

Skulle det kunna vara aktuellt att använda en sådan teknik för er?

– Det blir upp till vårt vaktbolag att avgöra, men det är klart, att skulle det gå att upptäcka de här personerna innan det har hänt något bilinbrott vore det bra, säger Cecilia Åkesson.