Framtid. Bygget på E18 kommer att pågå under en tid framöver. Foto: Maria Svensson

Så länge ska bygget på E18 fortsätta

Under våren startade bygget med att bredda bussfilerna på E18, vilket skapat köer och längre restider. Arbetet kommer att fortsätta en tid framöver.

  • Publicerad 10:46, 22 maj 2020

Vid påsk startade arbetet med att bredda bussfilerna på E18, vilket gjort att bilister och bussar får en något längre restid, främst under rusningstrafik.

Just nu bygger man om vägens mittremsa för att på så sätt bredda vägen, därför har de vanliga körfälten på vissa ställen tillfälligt flyttats mot ytterkanten och bussarna kör i samma körfält som den övriga trafiken. För trafikanterna har det blivit en förändring.

Bara första etappen

– Det otroligt krångligt att köra på motorvägen nu, filerna har dragits om och vissa kurvor är väldigt skarpa, vilket gör det lite farligt, säger en bilist som vill vara anonym.

De som har tröttnat på bygget får dock sitta still i båten. Arbetet kommer nämligen att pågå ett tag till. Just nu arbetar Trafikverket med den första etappen mellan Stocksund och Lahäll.

– Hittills har det gått bra och vi håller tidsplanen. Men arbetet kommer att fortsätta fram till hösten, säger Mattias Broberg, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket har inte fått in några synpunkter på arbetet hittills.

– Får vi det så kommer vi att titta på det. Det är 70 på hela sträckan och eftersom det är ett vägarbete ska man vara uppmärksam, säger Mattias Broberg.

Arbetet fortsätter 2021

Om allt går som det ska kommer första etappen att blir klar i november i år. Efter det ska man genomföra nattarbeten.

Nästa år startar trafikverket med etapp två mellan Lahäll och Arninge. Då ska samma arbete utföras som under första etappen, men på den nya sträckan. Allt trafikstörande arbete ska enligt planen att vara klart till hösten 2021.

Förutom att bredda bussfilerna så installeras digitala skyltar för trafikstyrning på sträckan, vilket ska minska risken för bland annat upphinnandeolyckor.

– Det kommer att bli en trafiksäkerhetsförbättring, man kan stänga av körfällt och även varna för långsam trafik, säger Mattias Broberg.

Detta händer:

Trafikverket bygger bredare bussfiler mellan Danderyds sjukhus och Arninge, samtidigt installerar man digitala skyltar som ska styra trafiken.

2020 i november kommer etapp ett vara klar på sträckan Stocksund-Lahäll.

2021 börjar man med etapp två, sträckan Lahäll-Arninge.

2021 under hösten ska allt trafikstörande arbete vara klart.

Visa merVisa mindre