KNARKSTOPP. Regionen har dragit in läkarens patientersättning och subventioneringen för de läkemedel han skriver ut. Men säga upp hans avtal, det kan de inte göra, förklarar Anna Ingmanson. Foto: Mostphotos/Region Stockholm

Så kunde läkaren fortsätta skriva ut knark till missbrukare

En privatläkare har i åratal skrivit ut narkotika till missbrukare. Han har avtal med regionen, så det är skattebetalarna som fått stå för notan. Men till slut lyckades regionen stoppa utbetalningarna till läkaren.

  • Publicerad 07:30, 23 jan 2021

Vi har ingen laglig rätt att säga upp avtalet.

Det är tredje gången gillt som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar läkarens omfattande förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

Den här gången, sedan han anmälts 13 gånger av sjukvård, polis, apotek och anhöriga, begär Ivo att hans rätt att skriva ut läkemedlen ska dras in.

Nu kan missbrukarnas "Doktor knark" stoppas

Läkaren har en privat praktik i innerstan och avtal med Region Stockholm enligt Lagen om läkarvårdsersättning.

Skattepengar

Varje besök debiteras skattebetalarna, och patienterna betalar vanlig patientavgift med rätt till högkostnadsskydd. Dessutom subventioneras de förskrivna läkemedlen.

– Vi har ingen laglig rätt att säga upp avtalet för läkare som går på den nationella taxan, även om de missköter sig å det grövsta, säger Anna Ingmanson, avdelningschef i Region Stockholm.

Vad regionen dock kunnat göra, är att stoppa ersättningen för patientbesök, och ta bort läkarens kod för subventionerade läkemedel. De patienter som väljer att gå till läkaren får numera stå för hela kostnaden själv.

Polisanmäld

Det gjordes den 31 december 2019. Då hade läkarens agerande varit känt i flera år. Regionen har gjort flera granskningar, och även polisanmält läkaren.

– Det ska mycket till i form av bevisning innan det håller juridiskt. Enstaka fel räcker inte, det måste vara upprepade förseelser, säger Anna Ingmanson.

Nu har Ivo begärt att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in förskrivningsrätten.

– Det är en förfärlig förtroendeskada som han ställt till med. Han har också bidragit till att många råkat illa ut, säger Anna Ingmanson.