Silkespilot

I den abstrakta dansföreställningen ”Silkespiloter” får barnen kliva in i en magisk värld.

Föreställningen har inte en klassisk handling, utan publiken får själv tolka dansen. Producenten Caroline Östberg berättar att barnen brukar ha lättare att tolka dansen än de vuxna.

– Vuxna kan ibland tro att allt måste vara berättande men barn äger en otrolig förmåga till fantasi, säger hon.

I föreställningen möter publiken två silkespiloter (silkesfjärilar) som börjar med att prata med barnen om hur siden blir till och hur en silkeslarvs liv ser ut, från larv till fjäril. Efter dansen så får barnen delta och göra dansrörelserna som de sett under föreställningen, som är inspirerad av ett sidenväveri.

Caroline Östberg berättar också att en ”silkespilot” inte är något konkret.

– Det är en lek med fantasin. Vi kallar dem för silkespiloter. Det är en influens av den tidens anda, maskiner som gjorde sidentyg och flygplan som alltmer flög i luften, detta var under industrialiseringen. I musiken finns även ljudkällor från Sidenväveriet.

Föreställningen sätts upp på Kulturcentrum i Hallonbergen centrum klockan 14 den 16 oktober.

Det här är inte månadens enda föreställning på Kulturcentrum. Den 23 oktober klockan 14 visar Porslinsteatern ”Ett nytt liv”, som är en fantasifull föreställning om kontrasterna mellan livet utanför livmodern och inuti.

Utställning om fred på Signalfabriken

På Signalfabrikens bibliotek kan du nu se flera av den lokala konstnären Helga Henschens verk.

Utställningen ”Kvinnokamp för freden” arrangeras av de två föreningarna Kvinnor för fred och Helga Henschens Vänner.

Föreningarna har tillsammans gjort ett urval av Helga Henschens slagkraftiga teckningar med fredstema.

– Vi vill att folk ska ta till sig hennes budskap. Det behövs budskap för fred. Det är det vi jobbar med att föra ut, säger Ewa Rönnberg, ordförande för Helga Henschens Vänner.

Helga Henschen föddes 1917 och utbildade sig vid Konstakademien i Stockholm på 1940-talet. Hon målade i olja och akvarell, skulpterade, tecknade och illustrerade böcker.

Från 1976 och fram till sin död 2002 bodde Helga Henschen i Duvbo, där hon också hade sin ateljé.

Utställningen fram till den 9 oktober, under ordinarie öppettider.

Rysare och historia under författarkvällar

Under oktober kommer Sundbybergs bibliotek att arrangera flera kvällar där författare kommer till bibliotek för att prata om sitt författarskap och senaste verk.

Den 8 oktober besöker journalisten Jack Werner, som driver podden ”Creepypodden”, till biblioteket i Hallonbergen. Han pratar om sin nya bok ”Ormen Friske” - och berättar spökhistorier från internet.

Den 12 oktober kommer forskaren Martin Kragh till biblioteket för att prata om sin bok ”Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin”.I boken tar han ett helhetsgrepp om den ryska historien.

Den 26 oktober är det dags för journalisten Amat Levin att prata om ”Svart historia”, en bok som ger en serie nedslag i och breda penseldrag av Afrikas historia.

Naturen i fokus i konsthallen

Se naturen och rum på nya sätt i utställningarna Marabouparken anordnar under oktober.

Utställningen ”Ett ögonblickets flora” pågår fram till den 2 oktober. Verken som ingår i utställningen är skapta av flera konstnärer och bygger på naturstudier och långsamma möten med natur i olika former.

Utställningen ska på ett plan undersöka om vår empati med omvärlden är ett verktyg för en mer hållbar utveckling av vår relation till naturen. Det andra planet handlar om att lyfta fram det oväntade som en poetisk egenskap i naturen och konsten.

Den 22 oktober är det dags för en ny utställning i konsthallen. Då ställer konstnären Hanna Ljungh ut. Hon slog igenom 2016 med sitt konstverk ”I am mountain, to Measure impermanence”, där hon filmade Kebnekaises smältande södra topp i sex timmar.

Nu håller Marabouparken konsthall hennes största soloutställning hittills. Den heter ”Hanna Ljungh – Den tunna ytan” och startar den 22 oktober. Då tar bland annat videor, skulpturer och teckningar plats i konsthallen.