Dokumentärfilmare. Petra Ljungberg dokumenterade sin kamp på 1605 dagar tillbaka efter stroken. Foto: Privat

Så kom Petra tillbaka efter stroken på Robinsonstranden

Danderydsbon Petra Ljungberg, 36, drabbades av en stroke inför tusentals i tv-rutan för nio år sedan. Nu släpper hon dokumentären "1605 dagar och nätter" om vägen tillbaka.

  • Publicerad 15:02, 6 nov 2020

Idag. Idag mår Petra Ljungberg bra - men har kvar vissa dolda funktionshinder. Foto: Privat

För nio år sedan drabbades Danderydsbon Petra Ljungberg, 36, av en stroke under inspelningen av tv-programmet Robinson. Förra veckan släpptes hennes dokumentär, ”1605 dagar och nätter”, om hennes resa tillbaka efter hjärnblödningen.

– Jag har fortfarande dolda funktionsnedsättningar som många andra strokepatienter, men kan leva ett fullvärdigt liv. Med dokumentären hoppas jag kunna hjälpa andra som har drabbats av stroke och ge hopp, berättar hon.

Vaknar upp i ny kropp

Det var våren 2011 – och 13 inspelningsdagar in i det populära tv-programmet Robinson – som Petra, då 26 år gammal, plötsligt drabbades av blodsockerfall och yrsel på stranden.

– Det börjar tjuta i mitt högra öra, men eftersom jag ofta fick blodsockerfall under Robinson så tänkte jag att det skulle gå över, berättar hon.

Men det gick inte över. Ljudet i hennes öra eskalerade, och hon fick svårt att uppfatta vad andra sa.

En medtävlande i programmet, Love, bar upp henne till lägrets hydda tills läkarteamet kom. Produktionsbolaget läkare, Gunnar Nilsson, bestämde sig för att Petra skulle transporterats till fastlandet, till ett sjukhus i Manilla, Filippinerna.

På sjukhuset var det som att vakna upp i en ny kropp.

– Det var som att någon hade hällt sirap i min hjärna, allt gick så långsamt. Jag kunde röra min vänsterarm, men hade förlorat kontrollen helt. Jag hade inget balanssinne, såg dubbelt och hade känslobortfall på höger sida, säger hon.

Efter fem veckor på sjukhuset kunde hon åka tillbaka till Sverige. Väl hemma väntade en lång resa, närmare bestämt 1605 dagar lång, med behandlingar och rehabiliteringar.

Under en period fick hon göra en strålningsbehandling, som inte gav resultat. I slutet av dokumentären visas när hon får göra en riskfylld behandling.

– Då gick de in via ljumsken med en slang, ända upp till hjärnstammen för att täppa igen blodkärlet som sprack 2011.

"Stolt över mig själv"

Idag mår hon bättre, berättar hon, men har kvar en del dolda funktionsnedsättningar.

Hon har svårt med finmotoriken i vänster arm, känner inte av temperaturskillnader på hennes högra sida av kroppen, har balanssvårigheter, dubbelseende när hon tittar ner och försvagad hörsel på höger öra. Ibland kan det vara svårt att hitta orden.

– Om jag tittar på var jag var då, och var jag är nu, så blir jag stolt över mig själv. Jag kan arbeta 100 procent, jag kunde gå igenom en hel graviditet och ta hand om min dotter, säger hon.

– Jag hoppas att filmen kan hjälpa andra i liknande situationer, att vi uppmärksammar stroke och riktar strålkastarljuset mot alla de strokedrabbade som kämpar med sin rätt till behandling.

Sjukhus. Petra Ljungberg under behandlingsperioden efter hjärnblödningen. Blodkärlet som sprack 2011 kunde täppas till med en behandling som kallas klistring. Foto: Privat

Mer om stroke

Ring 112 om…

Du misstänker ansiktsförlamning. Be personen le och visa tänderna. Är personen sned i ansiktet eller hänger mungipan?

Om en kroppsdel är förlamad. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Finns det svaghet i någon arm?

Om uttalet har förändrats. Be personen säga meningen ”Det är vackert väder idag” och se om den har svårt att hitta ord eller talar sluddrigt.

Läs mer på: https://strokeforbundet.se/

Petra Ljungbergs dokumentär är tillgänglig på tv4play.

Visa merVisa mindre