Centrumhäng. Evami Svensson äger Bageri Ekerö sedan juli 2020. Foto: Anne Lichtenstein

Så klarar sig Ekerö centrum i pandemin

Hur mår egentligen butikerna i vårt centrum? Mitt i tog en runda för att se hur de klarar sig i pandemin.

  • Publicerad 16:56, 30 nov 2020

Evami Svensson är i full färd med att sälja fikabröd när Mitt i kliver in på Bageri Ekerö. Hon blev ägare av bageriet mitt under coronasommaren 2020.

De fick plocka bort bord redan vid öppning och försöker skapa förutsättningar för en smittfri tillvaro. Bland annat har de olika in och utgångar. De har även skaffat swish för de kunder som vill ringa in beställningar och hämta utanför.

Rädsla för nya beslut

– Det är vårt försök att hålla näsan ovanför vattenytan. Vi är markant påverkade men klarar oss just nu, säger Evami Svensson.

– Mest oroliga är vi för vad våra makthavare hittar på, om de säger att vi måste stänga. I den här branschen är det små marginaler. Står de för löner och hyror så fine, men inte om vi måste stå för det själva. När den andra vågen slog till var det som ett svart hål ett tag.

Hon och hennes man är ändå positiva inför framtiden.

– Det kommer en tid efter coronan också, säger hon medan hon styr och ställer så att alla som vill ska kunna sitta ner och ändå hålla avstånd.

Kommunens inspektörer var nöjda med hur det såg ut på bageriet när de var på besök. Även på Poké Burger var de nöjda med avstånden.

Luncherna räddning

Här har 15 sittplatser försvunnit och markeringar i golvet och handsprit har tillkommit.

– Vad gäller luncherna har vi faktiskt ett uppsving. När folk jobbar hemifrån och det är permitteringar äter de mer lokalt, men kvällarna har varit tuffare, säger Kim Lundvall, delägare av Poké Burger.

I stället har de dragit igång egen utkörning som har bidragit till att hålla flödet igång.

– Man får vara kreativ i dessa tider, men det är klart att det har varit kämpigt det får vi verkligen medge.

Poké Burger. Luncherna är välbesökta på vardagarna. Foto: Anne Lichtenstein

Karamellgränd. Inslaget godis är mer populärt. Foto: Anne Lichtenstein

Att det varit en sänkt arbetsgivaravgift är något som hjälpte dem mycket under de tuffaste månaderna.

– Ekeröborna har varit väldigt stöttande, det ska man tacka dem för, säger Kim Lundvall.

Maria och Fredrik Lovegård äger och driver Karamellgränd. Cirka 500 kilo godis passerar ut genom deras dörrar varje vecka.
– Vi har inte varit med så länge men försäljningen dippade lite när corona kom. Men vi har återhämtat oss, säger Maria Lovegård.

Handlar lokalt

De är noga med renhållningen i butiken för att kunderna ska känna sig trygga. Behållarna byts ofta, och alla får en ren slev som åker direkt ner i ett hål vid kassan efter användning, något som de körde med redan innan coronan kom.
– Det märks att folk handlar mer lokalt och jobbar hemma. Vi har ett enormt tryck på helgerna som gjort att vi kunnat hämta tillbaks en del. Nu väntar vi på lyftet efter sista svängen, säger Maria Lovegård.

Både Karemellgränd och Poké Burger är tacksamma för presentkorten som har delats ut till kommunens anställda.
– Vi uppskattar verkligen kommunens presentkort. Det har hjälpt oss mycket, säger Fredrik Lovegård.

Kommunen har även försökt underlätta genom att förlänga betalningstider på hyror och förlängt tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden där det är möjligt.

Sju av åtta företag som hyr av Ekerö kommun har ansökt om hyresreducering under första delen av pandemin och fått det.

På Bageri Ekerö har man avstått från att ansöka om pengar just nu.

– Det finns andra som behöver de bidragen bättre, man får vara solidarisk, säger Evami Svensson.

Ekerö centrum

Det finns över 30 verksamheter i Ekerö Centrum, varav 4 matställen och nio butiker.

Under coronapandemin har Ekerö kommun delat ut presentkort till kommunens medarbetare till ett värde av 300 SEK som går att använda på många av butikerna i Ekerö Centrum och på andra ställen runtom på Ekerö. Ett sätt för kommunen att tacka alla medarbetare i kommunen för de fantastiska insatser som har gjorts under Coronapandemin och samtidigt stötta Ekerös lokala näringsliv som har drabbats hårt av Coronapandemin.

Visa merVisa mindre

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14