Kommunen har ett miljöprogram som sträcker sig från 2017 till 2021. Programmet visar riktningen för kommunens klimatarbete och partierna har tillsammans kommit överens om ett antal mål för arbetet.

Totalt har kommunen satt upp 89 mål. Miljöbokslutet för 2020 visar att 41 mål har god eller mycket god måluppfyllelse, medan man får underkänt på 23 av målen.

– Jag är mest nöjd med att vi bygger på ett mer klimatsmart sätt än tidigare. Dels genom att vi bygger nära pendeltågsstationerna, men också genom att ställa miljökrav på det som byggs, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor.

Han är däremot missnöjd med att kommunen inte når målet när det gäller minskad energianvändning i de kommunala lokalerna.

– Det är verkligen något som vi själva råder över, det går inte att förklara bort. En minskning av energianvändningen är uppenbarligen inte det som styrt bolagsledningen för HUSF, säger Christian Ottosson.

Ökade utsläpp från flygresor

Ett annat mål där kommunen får underkänt är koldioxidutsläppen från tjänsteresor. Målet var en halvering av utsläppen 2020 jämfört med 2015. Trots pandemin och att inga flygresor gjordes efter mars 2020 ökade utsläppen från flygresor under året med åtta kilo per anställd.

Hur är det möjligt?

– Det var någon typ av studieresa som gjordes med ett flertal personer i början av året. Möjligen har vi lite väl tuffa mål, men absolut, det är iögonfallande att vi inte ens ett pandemiår bryter trenden. Pandemin har verkligen skyndat på den digitala utvecklingen och det har blivit tydligt att vi inte behöver resa i samma utsträckning.

Kommunen har stora utmaningar när det gäller övergödning i sjöarna. Särskilt fokus behöver läggas de kommande åren på att uppnå god vattenstatus, står det i miljöbokslutet.

Flera åtgärder har gjorts, bland annat fosforfällning i Orlången och Trehörningen. Långsjön och Magelungen står näst på tur och ett åtgärdsprogram för Drevviken har tagits fram. Men det dröjer innan de här resultaten syns.

– När det gäller övergödningen tror jag att det kommer att dröja förrän vi klarar det för alla sjöar. Där behöver vi göra mer och ha invånarna med oss.

Nytt miljöprogram ska tas fram

När det gäller biologisk mångfald och friluftsliv får kommunen överlag fina betyg. Den biologiska mångfalden har ökat och 2020 utsågs Huddinge till länets bästa friluftskommun. Men besöksantalet i naturreservaten har också ökat rejält under pandemin, vilket ställer krav på mer resurser.

Kommunen har börjat arbetet med att ta fram ett nytt miljöprogram som kommer att sträcka sig från 2022 och några år framåt.

–Vi är nog alla överens om att vi ska ha färre mål. Det är viktigt att de mål vi väljer är träffsäkra och effektiva, säger Christian Ottosson.