Filmfantast. Andreas Wåhlström på Kulturföreningen Tellus är glad att bion trots allt kunnat fortsätta visa film i år. Foto: Elina Lundberg

Så klarar 100-åriga kvartersbion pandemin

På Biocafé Tellus planerades ett festligt jubileumsår. I stället väntade inställda premiärer och tomma biostolar. Tufft, konstaterar kulturföreningen, som skulle firat 100 år i höst.

  • Publicerad 15:57, 21 sep 2020

I januari var idéerna många och uppladdningen i gång inför 2020, Tellus hundrade år som kvartersbio i Midsommarkransen. Sen slog pandemin till.

Men medan stora biopalats stängde ner helt i våras har Biocafé Tellus trots allt fortsatt att visa film varje vecka.

I den lilla salongen med 100 platser har 30 besökare åt gången kunnat sjunka ner på tryggt avstånd från varandra i de röda stolarna.

"Elen är fortfarande på"

– De inställda premiärerna har vi inte ersatt och många musikevenemang har vi fått ställa in men folk har trots allt varit jätteglada att vi har haft öppet, säger Andreas Wåhlström ifrån Kulturföreningen Tellus.

Ekonomiskt har det varit tufft. Att visningarna trots allt inte har blivit rena förlustaffärer beror på att den fasta avgiften för att visa filmerna slopats. I stället har biografen bara behövt betala en andel av biljettintäkterna.

– Det är klart att det har varit en stor förlust på inkomst men hyran kan betalas och elen är fortfarande på. Vi överlever, säger Andreas Wåhlström.

Firar 2021

100-årsjubileet har också uppmärksammats om än i liten skala. Under året visas en film från varje årtionde som bion funnits. Det kommer också muggar, tygkassar och en jublieumsbok om Tellus under hösten. Men det stora firandet, som planerades till november, skjuts upp till nästa år.

– Vi i föreningen är runt 60 personer så vi kan inte ens fira tillsammans. Vi har också många stammisar som är äldre som håller sig hemma nu. Så vi skjuter på firandet så vi kan bjuda mycket folk och fylla salongen, säger Andreas Wåhlström.

Anrikt. Klassiska filmaffischer. Foto: Elina Lundberg

100-år med kvartersbion

1920. Den 22 november invigs biografen. I salongen, som värms av en kokskamin, finns 12 rader med träbankar med plats för 108 personer.

1942. Två nya projektorer köps in och filmvisningarna måste inte längre avbrytas för att filmrullar ska bytas. Salongen får nya röda sammetsfåtöljer. En ridå, som fortfarande finns kvar, hängs upp framför filmduken.

1963. Biografen stängs när konkurensen från andra biosalonger och radio och tv hårdnar. Lokalen hyrs i stället ut andra hand till en möbelfirma.

1970. Biografens ägare tvingas öpnna bion igen. Kravet ställs av bostadsföreningen som hotar säga upp hyreskontraktet.

1986. Tellus är till salu och några Kransenbor med vänner bildar en kulturförening som tar över och köper intilligande lokaler. Nu får bion kafé, kök och en bredare kulturverksamhet.

Visa merVisa mindre