Trio. Ett minoritetsstyre med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet styr Ekerö sedan fyra år. Foto: Stefan Källstigen

Så kan Ekerös partier samarbeta efter valet

Efter valet 2018 utmanades borgerliga Ekeröalliansen av en ny koalition, som dock gick i stöpet. Vad årets valresultat blir återstår att se – men vem vill egentligen samarbeta med vem?

  • Publicerad 16:29, 6 sep 2022

Flera partier är fortfarande kvar i sin sandlåda

Ekerö har länge varit ett starkt borgerligt fäste. Moderaterna har varit största parti sedan 1970-talet och haft posten som kommunstyrelsens ordförande sedan 1980-talet.

Senaste valen har de dock tappat röster och 2018 förlorade de fem mandat.

När Liberalerna dessutom hoppade av Ekeröalliansen inför förra valet innebar det att ett maktskifte såg ut att vara aktuellt, innan ett minoritetsstyre bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kom till makten.

Kritik mot policynobb

När Mitt i frågade fullmäktigepartierna om möjliga samarbeten stack Kristdemokraterna och Centerpartiet ut med att stänga dörren till Öparitet. Båda hänvisar till samma ärende om en etisk policy för politiker som klubbades tidigare i år. I en reservation skrev Öpartiet:

"Vi anser den vara för detaljerad och begränsande för samtliga partier. Vi anser även att yttrandefriheten enligt grundlagen minimeras".

Öpartiet är å sin sida öppna för att samarbeta med partier från höger till vänster.

Flera partier vill inte styra med SD. Jimmy Fors (SD) tycker att det är låg nivå när partier vägrar samarbeta.

– Flera partier är fortfarande kvar i sin sandlåda. Jag är intresserad av sakpolitik och att göra det bra för Mälaröborna, säger han.

Jimmy Fors vill prata med alla partier om de har samsyn i sakfrågor. Han upplever att SD den här mandatperioden har haft goda samtal med främst Ekeröalliansen.

– Det är klart att jag har diskuterat med dem, annars hade de inte kunnat styra i minoritet. Jag har haft bra samtal med framför allt Moderaterna.

Topp. Jimmy Fors är toppkandidat för Sverigedemokraterna. Foto: Privat

Vill inte välja sida

Liberalerna var efter valet 2018 med och bildade Mälarökoalitionen med Socialdemokraterna, Öpartiet och Miljöpartiet. När de inte fick ett maktskifte lämnade de koalitionen. Nu går de till val som borgerligt oppositionsparti, men vill inte styra med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, som de tycker är för långt bort ideologiskt.

– Vi kan samarbeta i sakfrågor med alla partier, men ska vi ingå i ett styre är vi ett mittenparti säger Fredrik Ohls (L).

Känner ni att ni skulle få igenom er borgerliga politik om ni samarbetar med partier som inte kallar sig borgerliga?

– Det tror jag inte är några problem. Vi är ett fristående parti i mitten. I sakfrågan om centrumutveckling står vi närmare de på högersidan, men i klimatfrågan står vi närmare vänstersidan.

Mitten. Liberalernas toppnamn Fredrik Ohls ser samsyn med både höger- och västerpartier och kallar L för mittenparti. Foto: Privat

Så svarar partierna

Liberalerna:

Vi kan samarbeta med alla partier i sakfrågor efter valet.

Socialdemokraterna:

Vi kommer inte att samarbeta med SD, övriga partier är en förhandlingsfråga, men M känns väldigt osannolikt.

Vänsterpartiet:

Vi utesluter bara SD.

Öpartiet:

Vi kan samarbeta med de partier vars sakfrågor överensstämmer med vår politik. Det kan vara både från vänster och höger.

Centerpartiet:

Vi ser gärna en fortsättning för Ekeröalliansen, eventuellt ihop med L. Aktivt samarbete med SD och V känns uteslutet. Att komma överens i enskilda frågor är inget problem. Det finns även svårigheter med Öpartiet.

Sverigedemokraterna:

Har vi samsyn i frågor, spelar det ingen roll vad partiet heter. Vi stänger inte dörren till någpt parti.

Moderaterna:
Vi är beredda att samarbeta med alla partier som delar vår politik och sakfrågor i likhet med de samarbeten vi har haft under den gångna mandatperioden.

Kristdemokraterna:

Vi kan tala med alla partier, men vi kommer inte att samarbeta med Öpartiet.

Miljöpartiet:

Vi är öppna för samarbeten för att få igenom sakpolitik. Vi vill inte samarbeta eller bygga ett styre på Sverigedemokraternas stöd. 

Visa merVisa mindre

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03