Ekerö har länge varit ett starkt borgerligt fäste. Moderaterna har varit största parti sedan 1970-talet och haft posten som kommunstyrelsens ordförande sedan 1980-talet.

Senaste valen har de dock tappat röster och 2018 förlorade de fem mandat.

När Liberalerna dessutom hoppade av Ekeröalliansen inför förra valet innebar det att ett maktskifte såg ut att vara aktuellt, innan ett minoritetsstyre bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kom till makten.

Kritik mot policynobb

När Mitt i frågade fullmäktigepartierna om möjliga samarbeten stack Kristdemokraterna och Centerpartiet ut med att stänga dörren till Öparitet. Båda hänvisar till samma ärende om en etisk policy för politiker som klubbades tidigare i år. I en reservation skrev Öpartiet:

"Vi anser den vara för detaljerad och begränsande för samtliga partier. Vi anser även att yttrandefriheten enligt grundlagen minimeras".

Öpartiet är å sin sida öppna för att samarbeta med partier från höger till vänster.

Flera partier vill inte styra med SD. Jimmy Fors (SD) tycker att det är låg nivå när partier vägrar samarbeta.

– Flera partier är fortfarande kvar i sin sandlåda. Jag är intresserad av sakpolitik och att göra det bra för Mälaröborna, säger han.

Jimmy Fors vill prata med alla partier om de har samsyn i sakfrågor. Han upplever att SD den här mandatperioden har haft goda samtal med främst Ekeröalliansen.

– Det är klart att jag har diskuterat med dem, annars hade de inte kunnat styra i minoritet. Jag har haft bra samtal med framför allt Moderaterna.

Vill inte välja sida

Liberalerna var efter valet 2018 med och bildade Mälarökoalitionen med Socialdemokraterna, Öpartiet och Miljöpartiet. När de inte fick ett maktskifte lämnade de koalitionen. Nu går de till val som borgerligt oppositionsparti, men vill inte styra med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, som de tycker är för långt bort ideologiskt.

– Vi kan samarbeta i sakfrågor med alla partier, men ska vi ingå i ett styre är vi ett mittenparti säger Fredrik Ohls (L).

Känner ni att ni skulle få igenom er borgerliga politik om ni samarbetar med partier som inte kallar sig borgerliga?

– Det tror jag inte är några problem. Vi är ett fristående parti i mitten. I sakfrågan om centrumutveckling står vi närmare de på högersidan, men i klimatfrågan står vi närmare vänstersidan.