Polisen ger flera tips om hur du minskar inbrottsrisken när du är borta på semester. Foto: Mostphotos

Så kan du skydda dig mot semesterinbrotten

Polisen varnar för bostadsinbrott på semestern. På flera håll i Järfälla och Upplands Bro har det varit bostadsinbrott i helgen.

  • Publicerad 16:25, 3 jul 2018

Inbrottstjuvar gillar förstås semestertider med övergivna bostäder och halvtomma gator. Finns det en skymmande häck eller altanplank att smussla bakom kan det öka inbrottsrisken, enligt polisen.

På söndagen tog sig inbrottstjuvar in genom ett fönster på Snapphanevägen i Jakobsberg. I fredags var det inbrott på Fågelvägen i Barkarby. På Björnbärsstigen i Tibble bröt sig någon in i en lägenhet via balkongen någon gång under helgen. På Nypongränd i Viksjö tog sig tjuven in på fredagen i en villa genom altandörren. Och hos en villaägare på Örtugsvägen i Kungsängen klättrade inbrottstjuven in någon gång mellan torsdag och fredag.

– De hade tagit sig in i ett fönster på övervåningen, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Många drabbade vittnar om att kränkningen att okända rotat runt i hemmet är jobbigt att bearbeta. Till det kommer att reda upp vad som faktiskt stulits.

– Det är väldigt mycket smycken som stjäls nu för tiden. Lätt att bära med sig och lätt att gömma, konstaterar Albin Näverberg.

Fakta

Så lurar du semestertjuven

  • Berätta för dina närmaste grannar att du kommer att vara bortrest. Be dem hålla lite uppsikt. Kanske kan någon av dem också ta in din post så att inte brevlådan blir överfull.
  • Ha en timer på några lampor som går på vid olika tidpunkter. Kanske även timer på en gammal radio när du åker bort längre tid.
  • Undvik att berätta i sociala medier att du är bortrest. Berätta inte heller på telefonsvararen hemma att du är bortrest. Vidarekoppla istället telefonen.
  • Om du reser bort länge kan du också be någon du känner klippa gräset i trädgården. Är det vinter kan du be någon skotta snö och gå framför dörren. Kanske kan en granne slänga lite sopor i din behållare och parkera bilen på din uppfart ibland.

 

Källa: polisen.se
Visa merVisa mindre