Leder katastrofhjälp. Teresa Fröling söker fler volontärer. Foto: Therese Selén

Så kan du bli en av Teresas hjälpande volontärer

Skoklosterbon Teresa Fröling nöjde sig inte med att själv resa ner för att hjälpa till i flyktingkatastrofen. Hon var med och startade en volontärorganisation som nu växer explosionsartat.

  • Publicerad 09:59, 3 mar 2016

Ju fler vi är desto mer kan vi göra.

Det hela startade i september 2015 med en vilja att hjälpa flyktingar på plats på ön Kos i Grekland. Intresset för resan växte hos Teresa Frölings och Brobon Natalie Snell Redons vänner och till slut flög 18 personer ner tillsammans. ”Det här borde fler göra” tänkte de och idén om att starta en volontärorganisation föddes.

– Ju fler vi är desto mer kan vi göra. Det är roligt att det är så otroligt många som hör av sig till oss och vill vara med, säger Teresa Fröling.

50-tal personer har åkt ner

Totalt har ett 50-tal personer åkt ner i olika omgångar med Team Sweden volunteers, organisationen som Teresa Fröling var med och startade efter första resan, och många personer är engagerade. På plats har de ett tätt samarbete med UNHCR och Läkare utan gränser som snabbutbildar volontärerna.

Och det finns mycket en volontär kan göra: dela ut förnödenheter, ta emot personer som kommer med båt, leka med barnen, servera mat.

De som åker ner kan få hjälp att boka biljetter och boende. Man väljer själv hur länge man stannar och hur mycket man kan hjälpa till.

– Vi ställer inga krav. Bara att man ska vara en medmänniska och visa respekt för de personer man möter, säger Teresa Fröling.

Hjälp till på hemmaplan

Även här hemma kan man hjälpa till genom att skänka saker eller pengar. Organisationen samlar ihop det som behövs och skickar ner med volontärerna. Och fler och fler företag sponsrar med barnvagnar, hygienartiklar och annat.

Hur de ska gå vidare med volontärverksamheten framöver är inte helt klart ännu. Men idéer finns.

– Vi vill åka dit där det finns ett behov och det ändrar sig hela tiden. På Kos har det nu stannat av med flyktingar tillfälligt, men däremot så är det totalt kaos i Aten. Vi får se, säger hon.

Läs mer om hur du kan bli volontär på www.teamswedenvolunteers.com

Antalet covidfall fortsätter minska i Upplands-Bro

Drygt 10 000 Upplands-Brobor har fått första sprutan. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro fortsätter minska. Siffrorna kan dock ha påverkats av ett intrångsförsök i Folkhälsomyndighetens databas.fredag 11/6 15:38

Övergivna fågelbon orsakade brand i jätteskorsten vid Bro centrum

Eon-chef: "Jag fick precis reda på att det har brunnit". Det har brunnit i den skorsten som Eon just nu monterar ner strax intill Bro centrum både igår och idag. Entreprenören på plats har själv släckt båda bränderna som orsakats av övergivna fågelbon och...fredag 11/6 12:45