Emir Gazibegovic, operativ samordnare på Vällingbypolisen. Foto: Anders Björklund

Så jobbar polisen mot gängen i västerort

För att störa de lokala gängen i Hässelby-Vällingby prioriterar polisen bland annat ärenden och utredningar mot tongivande kriminella personer. Men det finns ingen "quick fix" på problemet.

  • Publicerad 19:00, 17 nov 2021

Narkotika, stölder och bedrägerier är bland de vanligaste brotten de lokala grupperingarna i Hässelby och Vällingby ägnar sig åt. Polisen misstänker också att lokala gäng ligger bakom några av de skjutningar och skottlossningar som varit i stadsdelen sedan i våras.

Lokalpolisen jobbar för att störa gängen, bland annat narkotikahandeln som pågår på flera håll i området.

– Vi följer upp en lägesbild dagligen och riktar våra resurser utifrån den. Vi kan också prioritera ärenden som gäller tongivande individer, eller tillsammans med kommun och stadsdel ärenden som gäller yngre individer, säger Emir Gazibegovis som är operativ samordnare på Vällingbypolisen.

"Riktar våra resurser"

Utöver att rikta resurser utifrån den dagliga lägesbilden arbetar polisen utifrån mer strategiska lägesbilder på två och åtta veckor.

– Ser vi att det är mer anmälningar eller aktivitet i ett område, eller om de kriminella har en högre svansföring så riktar vi mer resurser till det området. Är det narkotikaförsäljning vid en skola med häng på kvällarna så riktar vi vårar resurser ditåt och jobbar repressivt för att visa att närvaron av detta inte är önskvärt.

I västerort finns ett tiotal så kallade hotspots, alltså platser som polisen bevakar extra noga där narkotikahandel sker. Vällingby centrum är en av de ”hetaste” platserna, där även utomstående kommer för att köpa och sälja. Andra platser med narkotikaförsäljning är centralt vid Råcksta torg, Hässelby torg, Hässelby strand och Åkermyntan.

– Vi arbetar kontaktsökande i syfte med lagföring. Du ska inte kunna vara i närheten av ett torg och sälja narkotika. I stort sett dagligen gör vi beslag, säger Emir Gazibegovic.

Kontrollera bilar

Mitt i har under hösten läst flera domar i narkotikamål där fällande domar som involverar personer från lokalpolisområdet börjat med fordonskontroller.

– Våra patruller stoppar ju bilar för kontroll hela tiden och det ingår i det dagliga arbetet. Om vi exempelvis stoppar hundra bilar kanske det färdas kriminella personer i den hundrade bilen och vi hittar narkotika eller vapen som leder till husrannsakan. Självklart prioriterar vi kända individer och kända fordon.

"Ingen quick-fix"

Trots att polisen lägger stora resurser mot de kriminella grupperingarna måste allmänheten vara förberedd på långvariga problem, det finns ingen "quick fix" mot problematiken menar Emir Gazibegovic.

Enligt polisen är bland andra socialtjänst och skolor, men också kommuner och stadsdelar, föräldrar och övriga civilsamhället viktiga för att lösa problematiken.

– Socioekonomiska problem och utanförskap finns med i grundproblematiken. Det är något polisen inte kan bekämpa själv och det ligger heller inte inom vårt ansvarsområde, säger Emir Gazibegovic.

Narkotikabrott i Hässelby-Vällingby

2010: 412 narkotikabrott, varav 189 för innehav

2015: 676 anmälningar

2017: 326 anmälningar

2018: 440 anmälningar

2019: 626 anmälningar

2020: 784 anmälningar, varav 424 för innehav

Visa merVisa mindre