Efter skoluppropen – så jobbar Östra Reals elever mot övergrepp och trakasserier. Foto: Ulrika Lind

Så jobbar Östras elever mot sextrakasserier

Killar som tafsar och antastar tjejer vid skåpen och en sexistisk jargong. Östra Reals elever jobbar mot övergrepp och trakasserier. – Det är något vi brottas med varje dag, säger Erik Blom, ordförande i elevkåren.

  • Publicerad 11:32, 23 nov 2017

Tusentals elever berättar om sexuella övergrepp och trakasserier i skolmiljön under hashtaggarna #tystiklassen och #räckupphanden, som är en del av MeToo-rörelsen.

Erik Blom är ordförande i Östra reals elevkår. Han berättar att elever från skolan har delat med sig av berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier i namnlistan #räckupphanden.

– Sedan har vi i kåren regelbundet fått höra om trakasserier och sexism i skolan. Det är något vi brottas med varje dag, säger Erik Blom.

Kan få stöd

Redan innan #metoo har kåren startat en funktion som heter Visselpipan där elever på Östra kan höra av sig med berättelser om hur man har blivit utsatta.

Killar som tafsar på tjejer vid skåpen i plugget och på fester samt en generellt rätt sexistisk jargong är vittnesmål som ofta kommer in.

– När Metoo började gjorde vi ett inlägg om att vi har nolltolerans mot trakasserier och sexism i skolan. Och vi uppmuntrade att alla skulle höra av sig till Visselpipan, säger Erik Blom.

Möte med skolledningen

Nästa vecka har kåren kallat till möte med skolledningen, som har varit positiva till att diskutera hur en ändring ska komma till berättar Erik Blom.

– Östra Real är en stor skola med 1 150 elever. Det är viktigt att både lärare och elever vet vad de ska göra vid trakasserier och att vi har fasta rutiner för hur vi ska hantera det.