Moderaterna, både i Österåker och Vaxholm, är det parti som har högst kvinnorepresentation i topp på sina valsedlar inför det stundande valet till kommunfullmäktige.

Det visar Mitt i:s granskning av partiernas valsedlar inför valen till kommunfullmäktige 2022.

Mycket har hänt på tio år

Dessutom har två tredjedelar av partierna i Österåkers fullmäktige, sex av nio, numera en kvinna som förstanamn. I Vaxholm är motsvarande siffra närmare hälften, fyra av nio.

Jämför man med valet 2010 har mycket hänt. Då toppades bara en dryg tredjedel av partiernas valsedlar i de två kommunerna av kvinnor.

Mitt i har dessutom granskat hur det ser ut med könsfördelningen på valbar plats – det vill säga så långt upp på valsedlarna att en person kan räkna med att bli invald i fullmäktige, givet att partiet får lika många röster nu som i det senaste valet, 2018.

Ojämnt i små partier

Resultatet visar kvinnorepresentationen är god eller relativt god i alla partier i Österåker, utom i SD och RP som vardera har en kvinna bland sina fem översta kandidater. Lilla KD med två mandat har två män i topp, men ju mindre partierna är desto lättare tycks det vara att det blir dominans åt det ena eller andra hållet.

Stora Moderaterna i Österåker, å sin sida, går till val med en valsedel som kommer att ge tolv kvinnor men bara sex män en ordinarie plats i fullmäktige – om partiet gör ett lika bra val som 2018.

Samma övervikt på kvinnor har Moderaterna i Vaxholm. Där är fem av de sju översta på årets valsedel kvinnor, inklusive förstanamnet Karin Enström. För tolv år sedan, vid valet 2010, var förhållandet tvärtom – då var åtta av partiets tio främsta kandidater män, inklusive förstanamnet.

Waxholmspartiet, som blev största parti efter valet 2018, med hela åtta mandat, har i årets val tre kvinnor bland sina åtta översta namn.

S-politiker yngst

Bland partiernas förstanamn kan man för övrigt konstatera att 36-åriga Sofia Almgren (S) är yngst i Österåker medan Sigrid Walve, (MP) och Anders Borelid, (SD) är äldst – bägge är 61 år.

I Vaxholm är 68-årige Klas Beskow (SD), äldst och 44-åriga Gundula Kolb, enda namn på MP:s valsedel är yngst.