Göran Granberg berättar att Jakobsbergs båtsällskap skärpt bevakning av hamnen. Foto: Privat

Så jagar båtklubbarna smarta båttjuvar

Högre säkerhet på båtklubbarna har minskat båtstölderna. Nu ska båttjuvarnas smarta metoder knäckas. – Vi är säkra på att det var en drönaren som rekognoserade i 20-30 minuter. Då larmade vi polisen, berättar Göran Granberg, ordförande i Jakobsbergs båtsällskap.

  • Publicerad 07:20, 14 jul 2018

Polisen hoppas att den nedgång som syns i statistiken över båtstölder i Järfälla kommun är ett trendbrott. Under maj och juni i år polisanmäldes inga båtstölder jämfört med tio under samma månader i fjol.

– Det var lite slående att vi har noll i Järfälla. Jag tror att den här båtsamverkan ligger bakom. Det är ingen tillfällighet, säger Albin Näverberg, vid Stockholmspolisen.

Båtstölder ökar – mest

Det handlar förstås om små siffror i det här fallet och än är inte båtsommaren över. Enligt försäkringsbolaget If ökar båtstölderna mest av alla vardagsbrott på sommaren. Båtstölderna ökar med 117 procent mellan juni och augusti jämfört med de tre föregående månaderna.

Göran Granberg, ordförande i Jakobsbergs båtsällskap med 400 segel- och motorbåtar i hamnen, tror att det tätare samarbetet mellan båtklubbarna i det så kallade 0758-området och polisen och nya brottsförebyggande åtgärder redan har haft effekt.

– Det hoppas vi. Vi har inte haft några stölder sedan vi startade det i alla fall. Vi meddelar varandra när vi ser något misstänkt, förklarar Göran Granberg.

Båtägare varnar varandra

Polisen och båtklubbarna startade upp båtsamverkan igen vid årskiftet, uppger Albin Näverberg. Då hade samarbetet legat nere en tid.

– Det innebär en vinstsituation för både båtägare och försäkringsbolag att få ner båtangreppen.

Båtklubbarna i Östra Mälaren varnar varandra och polisen när någon rapporterat in något misstänkt. Göran Granberg berättar att Jakobsbergs båtklubb också har skärpt säkerheten i hamnen avsevärt. Bilpass krävs för att köra in. Medlemmar uppmanas också begära legitimation av okända personer som vistas inom område, berättar han.

– Så fort vi ser något misstänkt skickar vi ut en varning. Så alla är på alerten. Även medlemmarna har fått veta att så fort de ser något misstänkt ska de larma vaktchefen.

Tjuvarna är listiga

Båtklubbarna måste anpassa sin bevakning till tjuvarnas allt mer sofistikerad metoder. Albin Näverberg uppmanar alla båtklubbar att skaffa belysning med rörelsedetektor ute på bryggorna. Vaktpersonal ska inte bara ha skarp blick utan också skarp hörsel.

– Båtangreppen är väldigt sinnrika i dag. De går i med dykare en bit ifrån och sedan dyker man upp och klipper kättingar på ett antal båtar och drar i väg med dem och slaktar, förklarar Albin Näverberg.

Slaktar båten – tar motorn

Två båtar som stals från Jakobsbergs båtklubb förra sommaren hittades senare vid vattenverksön mitt emot. Tjuvarna är ofta ute efter båtmotorerna, enligt Göran Granberg.

– Vi hittade ena båten utan motor.

Välorganiserade ligor bakom stölder

Även Göran Granberg vittnar om att båttjuvarna är välorganiserade ligor. De skickar ut spanare för att veta exakt vad de ska gå in och ta. Han berättar att klubben nu snabbare varnar polisen och andra båtklubbar via en larmtjänst på nätet.

– Vi hade en sådan här misstänkt grej. En drönare som körde över bryggorna. En medlem blev misstänksam och hittade en tyskregistrerad bil som stod utanför båtklubben. Det var en klart misstänkt rekognosering med drönare.

Högre säkerhet sänker självrisken

Jakobsbergs båtsällskap har också haft kontakt med försäkringsbolaget Svensk Sjö om brottsförebyggande åtgärder på området. Hamnen har inspekterats ihop med försäkringsbolaget, berättar Göran Granberg.

– De tycker det vi har gjort är bra och då får vi mindre självrisk om det ändå blir en stöld.

Till sist en extra varning, båtägare som ställer upp båten på tomten kan förstås också råka ut för tjuvar.

– Det gäller att komma ihåg att vara lika noga hemma som på båtklubben, påminner Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Fakta

Så undviker du tjuven under semestern

Här är några saker som du som båtägare och båtklubb kan göra för att försvåra för tjuvarna:

  • Installera larm, startspärr och söksystem för att undvika båtstölder.
  • Ha ordentliga lås på båten, som inte kan klippas upp med bultsax.
  • Om möjligt, välj båtplats som bevakas av vaktbolag för att undvika stöld.
  • Be någon om hjälp att ha uppsyn över din båt när du är bortrest.
  • Förvara inte dyrbar utrustning synligt i båten.
  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta.
  • Sätt upp belysning vid bryggor och båtar – som har rörelsedetektor. Om ljuset tänds gå dit och titta och lyssna.
  • Ha bra stängsel runt din båtplats om möjligt. Kontrollera ofta att det är helt.
  • Båtsamverkan har visat sig effektivt för att förebygga stöld av och i båtar.
Källa: Polisen/If
Visa merVisa mindre