Nära 87 procent av niorna i Stockholms stads skolor klarade gymnasiebehörighet i våras. Foto: Mitt i Studio Mostphotos

Så höga betyg har niorna på ditt barns skola

Nu har resultaten kommit för hur många niondeklassare som blivit behöriga till gymnasiet. Två skolor i Bromma hamnar på topp tio av de med flest behöriga elever.

  • Publicerad 11:53, 17 aug 2018

Nära 87 procent av niorna i Stockholms stads skolor klarade gymnasiebehörighet i våras. Det är den högsta siffran på fem år, skriver DN. 

Skolan som har flest niondeklassare behöriga till gymnasiet är Kungliga svenska balettskolan med 100 procent behörighet.

Abrahamsbergsskolan i Bromma hamnar på tredjeplats med 99,10 procent behöriga niondeklassare.

Olle Burell som är skolborgarråd menar att fler lärare och en kompetent skolledning är nyckeln till framgångsrika skolresultat. Han tycker att man ska ha kontakt med föräldrarna och satsa på elevhälsan.

– Skolorna måste också ha trygghet och stabilitet, vi politiker måste lita på professionen och inte hålla på med experiment, säger han till DN.

Ett annan sak som syns i årets statistik är att killarna börjar komma ifatt tjejerna. 2017 nådde 81,0 procent av killarna gymnasiebehörighet, i år är det 85,7 procent.

– Abrahamsbergsskolan i Bromma är bäst i klassen. De har satsat mycket målmedvetet på att få killarna att börja läsa och plugga, 100 procent är behöriga, säger han till DN.

Fakta

Så bra är ditt barns skola

Källa: Utbildningsförvaltningen