Äldre ska vara extra försiktiga i värmen. Foto: Läsarbild Most photos

Så hjälper Nacka kommun äldre i värmen

Nacka kommun har strategin klar för att se till att kommunens äldre inte drabbas av värmeslag. – Vi följder de rekommendationer som finns från Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten, säger Lina Blombergsson.

  • Publicerad 05:09, 23 jul 2018

Det är rekordvärme och värmeböljan ska vara ända fram till den 28 juli, enligt SMHI:s prognos. Nacka kommun skickade ut informationsbrev och mejl med allmänna råd i värmen till äldre-och vårdboendena som finns i kommunen.

– Vi har två sjuksköterskor som är redo att hjälpa till så fort det blir varmare väder, säger Lina Blombergsson, biträdande social- och äldredirektör på kommunen.

Äldre är en utsatt grupp

Alla kan bli sjuka av värmen men äldre är en extra utsatt grupp. I mejlet som gick ut till boendena står det bland annat att det är viktigt att dricka mer, ta en kall dusch och undvika fysisk aktivitet.

– Vi har informerat de anställda med råd från folkhälsomyndigheten. På våra boenden finns det även tillgång till läkare och sjuksköterskor om det skulle behövas. Har man behov av mer tillsyn av hemtjänsten, kan man få det efter bedömning av äldreenheten, säger Lina Blombergsson.

Kommunen har inte fått in några indikationer på att någon har blivit sjuk av värmen. Men den ska pågå i minst tio dagar till och kommunen är förberedda.

– Som tur är har vi inte fått in något larm än. Håller böljan i sig kanske vi behöver ha mer hemtjänstpersonal. Det är ingen oro än men vi är redo om vi skulle behöva mer personal, dricka eller mat, säger Lina Blombergsson.