blom. Den medvetna satsningen har pågått i några år nu, berättar Carin Brynolf som är kyrkogårdsarbetare i Sundbyberg. Här framför en gräsmatta som släppts upp i blom. Foto: Foto privat

Så hjälper kyrkan djurlivet i Sumpan

Hus för igelkottar, fladdermusholkar och oklippta ängslika gräsmattor – så hjälper Svenska kyrkan i Sundbyberg djurlivet på begravningsplatsen och vid kyrkan på Rosengatan.

  • Publicerad 01:15, 21 aug 2021

Det bästa för djurlivet är att det får ligga kvar lite pinnar och löv.

Insatserna har satts in för att hjälpa våra minsta Sumpanbor som bina, fjärilarna och kanske en och annan fladdermus.

Den medvetna satsningen har pågått i några år nu, berättar Carin Brynolf som är kyrkogårdsarbetare i Sundbyberg.

– Vi vill så varierad växtlighet som möjligt för att gynna så många insekter och djur som möjligt. Både under och över mark, säger hon.

Många kyrkor hakar på

Carin Brynolf berättar att ganska många kyrkor och begravningsplatser i landet har hoppat på tåget och till exempel låter sina gräsmattor växa till sig lite och bli ängslika för insekternas skull.

– Att låta mattorna gå upp i blom är en vinning även för klimatfrågan eftersom man inte kör där så ofta med gräsklipparen på sommaren utan bara behöver slå gräset en gång.

Vad har man då gjort mer i Sumpan de senaste åren? Det började med att kyrkan släppte upp ganska många gräsplättar vid begravningsplatsen på ställen där det inte ligger gravar. Sedan har det utvecklats med att man till exempel har byggt holkar för fladdermöss och så kallade mulmholkar.

– Det är som en ganska stor fågelholk där det blir som en ekosystem av massa bakterier och insekter, säger Carin Brynolf.

Släppte en matta vid kyrkan

Man har också satsat på solitärbin, som inte bor i kupor, genom att göra biholkar. Kyrkan har också bikupor vid askgravplatsen och det finns dessutom hus för igelkottar på begravningsplatsen vid klockstapeln

I år har man också valt att strunta i att klippa en gräsmatta vid Sundbybergs kyrka.

– Vi släppte upp en gräsmatta där som fick vara i blom i sommar och det kommer vi nog fortsätta att göra. Vid kyrkan har vi också satt en låda med brännässlor eftersom de är värdväxt för ett antal svenska fjärilar som lägger sina ägg där, säger Carin.

Visst händer det att någon hör av sig och undrar varför man inte klipper gräsmattorna oftare eller inte tar bort fallna pinnar och löv, berättar Carin.

– Det är lätt att det uppfattas som skräpigt eller att man inte sköter om det. Men det bästa för djurlivet är att det får ligga kvar lite pinnar och löv till exempel. Annars får vi en gräsmatteöken utan något liv.

insekter. Carin Brynolf visar upp en av de insektsholkar som kyrkan har satt upp. Foto: Foto privat

Några av kyrkans insatser

Det här har gjorts vid begravningsplatsen och vid Sundbybergs kyrka:

Man har byggt hus för igelkottar på begravningsplatsen vid klockstapeln. Fladdermusholkar har satts upp.

Gräsmattor har släppts upp i blom genom att inte klippa dem. Mulmholkar har satts upp.Solitärbin har fått hjälp med biholkar.

Kyrkan har också bikupor vid askgravplatsen. Vid kyrkan och på begravningsplatsen finns en låda med brännässlor eftersom dessa är värdväxt för ett antal svenska fjärilar som lägger sina ägg där.

Källa: Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre

Lådor med brännässlor har ordnats eftersom dessa är värdväxt för ett antal svenska fjärilar som lägger sina ägg där. Foto: Foto privat

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15