Den ena vackra höstdagen avlöser den andra i Sigtuna kommun. Och däremellan även en hel del regn. Men fukt är en förutsättning för att svampar ska växa. Majken Ekstrand är svampkonsulent, hennes uppdrag är att öka svampkunskapen i samhället.

– I år är det ett bra svampår. Början av sommaren var riktigt varm och nu har det regnat mycket. Det gör att svamparna trivs, särskilt soppar säger hon.

Plocka annat än kantareller

Kantareller är en av de populäraste svamparna. Det gör också att det är hög konkurrens om skogens guld. Men enligt Majken Ekstrand finns det mycket annat att plocka.

– Om man har som mål att lära sig två till tre nya svampsorter varje säsong, kan man snart fylla en hel korg, säger hon.

Majken Ekstrand berättar att det finns över 10 000 svamparter, av dem är det bara 400 som går att äta och 100 som är goda matsvampar.

Bra nybörjarsvampar är svart trumpetsvamp, rödgul trumpetsvamp och olika typer av soppar, menar Majken Ekstrand. Det finns nämligen inga farliga förväxlingsarter.

– Det viktigaste är att aldrig äta något du inte är säker på.

Majken tipsar om att använda sig av en svampbok, men då är det viktigt att den är uppdaterad då svamparnas ätlighet omvärderas. Det finns även appar som fungerar som en digital svampbok, exempelvis Svampguiden. 

Samtidigt avråder Majken för appar som med hjälp av artificiell intelligens artbestämmer svampar.

– Det är så lätt att det blir fel med sådana appar.

Majken Ekstrand är själv moderator för en Facebookgrupp med namnet Svampklapp, där man kan få hjälp genom att skicka in bilder.

– Ta gärna bilder på svampen i olika vinklar dagsljus och på platsen svampen hittats, säger hon och understryker vikten av att inte ta gissningar från vem som helst på sociala medier som fakta.

Njut av skogen

Majken Ekstrand tycker att folk ibland har fel fokus när de ger sig ut i skogen med enda målet att plocka svamp.

– Var inställd på att ha en härlig dag i skogen och ta med fika. Om man hittar svamp är det bara en bonus.

Just i dag lyser matsvamparna med sin frånvaro. Men efter drygt två timmars promenad går vi förbi en liten orange knöl.

–Titta, äntligen! Det här här en tallsopp, en jättebra nybörjarsvamp. Om den tillagas ordentligt blir den jättegod, utbrister Majken Ekstrand.