Äntligen. Efter flera timmars svampletande hittades äntligen en tallsopp. Foto: Claudio Britos

Så hittar du mer än bara skogens guld

I år tycks det vara ett riktigt svampår. Men vad ska man tänka på under en svamprunda i skogen? Mitt i Sigtuna har träffat en svampkonsulent för att få de bästa tipsen.

  • Publicerad 09:35, 12 okt 2021

Var inställd på att ha en härlig dag i skogen och ta gärna med fika. Om man hittar svamp är det bara en bonus.

Den ena vackra höstdagen avlöser den andra i Sigtuna kommun. Och däremellan även en hel del regn. Men fukt är en förutsättning för att svampar ska växa. Majken Ekstrand är svampkonsulent, hennes uppdrag är att öka svampkunskapen i samhället.

– I år är det ett bra svampår. Början av sommaren var riktigt varm och nu har det regnat mycket. Det gör att svamparna trivs, särskilt soppar säger hon.

Plocka annat än kantareller

Kantareller är en av de populäraste svamparna. Det gör också att det är hög konkurrens om skogens guld. Men enligt Majken Ekstrand finns det mycket annat att plocka.

– Om man har som mål att lära sig två till tre nya svampsorter varje säsong, kan man snart fylla en hel korg, säger hon.

Majken Ekstrand berättar att det finns över 10 000 svamparter, av dem är det bara 400 som går att äta och 100 som är goda matsvampar.

Bra nybörjarsvampar är svart trumpetsvamp, rödgul trumpetsvamp och olika typer av soppar, menar Majken Ekstrand. Det finns nämligen inga farliga förväxlingsarter.

– Det viktigaste är att aldrig äta något du inte är säker på.

Majken tipsar om att använda sig av en svampbok, men då är det viktigt att den är uppdaterad då svamparnas ätlighet omvärderas. Det finns även appar som fungerar som en digital svampbok, exempelvis Svampguiden. 

Samtidigt avråder Majken för appar som med hjälp av artificiell intelligens artbestämmer svampar.

– Det är så lätt att det blir fel med sådana appar.

Majken Ekstrand är själv moderator för en Facebookgrupp med namnet Svampklapp, där man kan få hjälp genom att skicka in bilder.

– Ta gärna bilder på svampen i olika vinklar dagsljus och på platsen svampen hittats, säger hon och understryker vikten av att inte ta gissningar från vem som helst på sociala medier som fakta.

Njut av skogen

Majken Ekstrand tycker att folk ibland har fel fokus när de ger sig ut i skogen med enda målet att plocka svamp.

– Var inställd på att ha en härlig dag i skogen och ta med fika. Om man hittar svamp är det bara en bonus.

Just i dag lyser matsvamparna med sin frånvaro. Men efter drygt två timmars promenad går vi förbi en liten orange knöl.

–Titta, äntligen! Det här här en tallsopp, en jättebra nybörjarsvamp. Om den tillagas ordentligt blir den jättegod, utbrister Majken Ekstrand.

Majkens tips inför letandet

Välj gamla skogar, gärna med blandskog och mossa. Undvik nyplanterad skog och kalhyggen.

Ha med kniv och borste, för att kunna skära isär och se vad det är för svamp på plats.

Undvik att plocka i plastpåse. Där samlas fukt som påskyndar förruttningsprocessen. Välj korg eller papperspåse.

Undvik vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor, de har giftiga förväxlingsarter.

Tillaga svampen ordentligt.

Visa merVisa mindre

Rofyllt. Svampkonsulenten Majken Ekstrand fokuserar på att ha en härlig dag i skogen, om hon hittar svamp är det bara en bonus. Foto: Claudio Britos

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55

Här skummar fontänen i centrum över

Nyheter Nydiskat. Bus med hjälp av diskmedel Fontänen i Märsta centrum fylldes under onsdagseftermiddagen av skum. Men det råder ingen fara för allmänheten då det endast var diskmedel.onsdag 20/10 15:40