Reporter Alexander Kuronen testar Söderorts sommartorg. Foto: Claudio Britos

Så heta är sommartorgen i Söderort

Så här års brukar staden försöka göra vissa torg och gator extra trevliga med färgglada möbler och blomster. I år är inget undantag, men hur somriga är egentligen Söderorts "sommartorg"?

  • Publicerad 13:06, 26 jun 2020

Gubbängens centrum.

Ska det vara så här? Foto: Claudio Britos

Gubbängens centrum

Allt är till synes som vanligt när man kliver av tunnelbanan och promenerar längs butikerna i centrumgången. Till slut skådas emellertid några gula campingbord och ett par pelargonpelare på torget utanför Momentteatern.

– Bänkarna är inte vackra. Färgerna för nästan tankarna till äldreboende och ensamhet, säger torgbesökaren Pablo Tärning, 57.

Däremot tycker han att det är trevligt med blommorna.

– Och mosaikväggen är fantastisk.

Han syftar på den nya konstinstallationen vid tunnelbanan, som egentligen inte har med stadens sommartorgssatsning att göra.

Vi vänder blicken mot andra sidan Lingvägen; där står ytterligare fem pelargonpelare hopfösta utanför Coop. Väntar de på att bli utplacerade, tro? Intrycket blir att Gubbängens sommartorg är halvfärdigt. I skrivande stund, ett par dagar före midsommar, är den uppfattningen korrekt enligt trafikkontoret. Mer kommer att göras.

Rågsvedstorget. Foto: Claudio Britos

Här kan du ladda mobilen. Foto: Claudio Britos

Rågsvedstorget

Söderorts kanske mest eftersatta torg kan också vara det mest sommarutsmyckade. Här möts vi av allt från pelargonpelare och pingisbord till en kolossalt stor, röd stol.

Innebär det att alla är nöjda? Nej.

– Torget är tråkigt. Jag skulle vilja se musik, att någon kommer och spelar för oss, säger en gammal dam som gått ut för att köpa tidningen.

Hon tycker att torget i Hagsätra är "mycket bättre" och efterlyser bland annat bättre sittplatser för de äldre i Rågsved.

– Jättestolen tycker jag inte om, den skymmer så mycket.

Jämfört med Gubbängen är Rågsveds sommartorg fortfarande ett lyft, anser vi. Här har man satsat på såväl fysisk som psykisk stimulans, och som om inte det vore nog finns här även en tacksam mobilladdningsstation.

Nu väntar vi bara på att det utlovade jätteschackbrädet ska komma på plats.

Östberga torg. Morris Andersson, 16, skruvar ihop en enhjuling. Foto: Claudio Britos

Alexander testar basketplanen. Foto: Claudio Britos

Östberga torg

Det sportigaste sommartorget i Söderort hittar vi mellan Östbergaskolan och områdets kulturhus. Här roar sig ungdomarna med basket, basketkorgar är nämligen en del av det här torgets sommarsatsning.

Bredvid sitter feriearbetaren Morris Andersson, 16, och skruvar ihop en enhjuling. Han sysslar med att "hjälpa folk med allt möjligt" och tycker att sommartorgssatsningen är en bra idé.

– Här riktar det sig mer mot mindre barn, i tioårsåldern. Det är jättepositivt, alla barn verkar ha jättekul, säger han.

Morris beskriver torget före omvandlingen som "ganska dött".

– Men nu har vi pingis, solstolar ... Det ger liv.

Vi rycks med i entusiasmen och har kul med ungdomarna på Östberga torg. Frågan är om områdets äldre är lika taggade på att besöka den här platsen?

Lagaplan. Karin Lindqvist gillar sommarpyntet. Foto: Claudio Britos

Jätteschack i spöregn, någon? Foto: Claudio Britos

Lagaplan

Det mest iögonfallande på torget i Bagarmossen torde vara att fontänen är i gång igen.

En stråle har utökats till fem, vilket uppskattas av Karin Lindqvist, 61. Sommartorgsinslagen på platsen – en jättestol, färgglada bänkar och pelargonpelare – faller henne också i smaken.

– Det drar mycket folk, bänkar gör att folk sitter här. Det är fint när de pyntar, det livar upp lite, säger hon.

Vädret kunde gott också ha ansträngt sig en smula. När vi kämpar för att få till en bild med jätteschackpjäserna som staden placerat på torget, öser regnet ner.

– Vi brukar ställa ut solstolar, dem har vi inne nu, säger en biblioteksanställd som har koden till schackpjäslådan.

Rätt vad det är så spricker det ändå upp, och Karin får ännu fler strålar att glädjas åt.

– Nu kom solen, nu blir det en solbild! säger hon.

Älvsjö torg. Torghandlaren Alsadig Hassan. Foto: Claudio Britos

Alexander testar bänkarna. Foto: Claudio Britos

Älvsjö torg

Medan devisen i Rågsved och Östberga tycks ha varit "extra allt", verkar staden ha anammat ett mer minimalistiskt grepp när det gäller sommartorget i Älvsjö.

Här syns varken pingisbord, basketkorgar eller ens någon jättestol. Älvsjöborna får hålla till godo med färgglada bänkar och, just det, pelargonpelare. Dessa ting har arrangerats som ett "torg i torget", alldeles intill blom- och fruktståndet där Alsadig Hassan, 24, jobbar.

– Det har blivit trevligare, med folk som sitter här i solen, säger han.

Och kanske räcker det så? Alsadig säger sig i alla fall inte sakna någonting på torget.

– Jag tycker att det är perfekt, säger han.

Så långt vill kanske inte vi sträcka oss i våra hyllningar, men att Älvsjös sommartorg fungerar utmärkt som ett lite soligare och blommigare vardagsrum råder det inga tvivel om. En av bänkarna står visserligen i skugga trots att skylten utlovar sol, men låt oss ha överseende med det.

Bredängstorget Foto: Claudio Britos

Matilda Weinstock och Fredrik Wennberg lägger sista handen vid scenografin. Foto: Claudio Britos

Bredängstorget

Söderortsrekordet i antal pelargonpelare innehas av Skärholmen. Vi räknar till inte mindre än 17 sådana, liksom ännu en sådan där röd jättestol.

Bredängsbon Mandeep, 31, skyndar genom centrum. Vi anar att det inte är första gången hon gör det.

– Jag ser inte så stor skillnad mot hur det var innan, säger hon om sommargestaltningen.

Har du provsuttit jättestolen?

– Nej, men mina barn och kusiner har suttit i den och tagit bilder.

Annars är ett unikt inslag i Bredäng den utomhusscen som byggts i centrumets västra del. Formgivarna Matilda Weinstock och Fredrik Wennberg lägger sista handen vid scenografin, bestående av rosa tyll som också fästs under gångbron vid tunnelbanan.

Enligt Matilda har hon och Fredrik fått positiva reaktioner på insatserna för torgmiljön, om än inte enbart.

– En tant tyckte att det var bra att det hände något i området, men att det var "väldigt larviga färger". Men i Facebook-gruppen Bredäng Baby har tyllen blivit omslagsbild till gruppen, säger hon.

Staden om sommartorgen

Det är genom dialog med stadsdelen, fastighetsägare, företagare och boende i området som staden avgör vad stockholmarna vill ha på sina torg, enligt Pia Karlsson, projektledare på trafikkontoret.

Idén är att sommartorgen ska vara trevliga och trygga platser där man vill vara, säger hon.

Hur mycket bryr sig folk egentligen om hur torgen ser ut?

– Vår erfarenhet är att många bryr sig mycket. Enligt våra enkätundersökningar och i dialogen med boende när vi är ute på platser märker vi att många är engagerade och bryr sig om sina torg, och uppskattar när det händer något och när torgen får mer blommor och fina sittgrupper.

Enligt Pia Karlsson finns det i nuläget inga planer på att göra något inslag från sommartorgssatsningarna permanent.

– Än så länge är sommartorgen ett säsongsinslag som startar i maj, juni och håller på till sista augusti, säger hon.

Vad är tanken bakom jättestolen?

– Jättestolen är en installation som leker med skalan, lite som att vara Nils Karlsson Pyssling. Det är ett lekfullt inslag som många tycker är spännande, både barn och vuxna. Stolen finns på ett antal sommarplatser och har varit både uppskattad och efterfrågad.

Visa merVisa mindre