Tenstabor om polisens övervakning. Foto: Anna Z Ek

Så här tycker Tenstaborna om övervakningen

Järva övervakas idag av polisens kameror och snart kan även mikrofoner övervaka området. Mitt i frågade Tenstabor vad de tycker om övervakningen.

  • Publicerad 16:48, 20 nov 2017

För första gången kommer svensk polis att få sätta upp ljuddetekteringsmikrofoner för brottsövervakning i Järvaområdet.

Ljuddetekteringen kopplas direkt till polisens ledningscentral och tjänstgörande poliser i området kommer omedelbart att få ett sms eller ett mejl om något allvarligt inträffat.

För två veckor sedan sade länsstyrelsen i Stockholm även ja till att polisen får fortsätta att kameraövervaka Rinkeby, Tensta och Husby i minst fem år till.

Vad tycker Järvaborna? 

Vad tycker du om polisens kameraövervakning och snart även övervakning med mikrofoner, i Järva?  

Namn: Katalina Rojas

Bor: Tensta

Ålder: 29

Gör: Föräldraledig

–  Jag tycker att det är fel att övervaka med kamera och mikrofoner, man borde prioritera pengarna till annat. Det handlar om en djupare samhällsfråga som sysselsättning för unga och fritidsaktiviteter. Jag har läst kriminologi och där diskuterade vi ofta att det finns forskning som visar att kameraövervakning inte hjälper att motverka brott.

Namn: Paul

Bor: Stockholms kommun

Ålder: 55

Gör: Butiksägare i Tensta

– Det är bra med kameror men det hjälper inte. Det man istället måste göra är att se över lagarna, de måste bli hårdare straff. Nu har vi lagar som är skrivna på 40- och -50 – talet. Sverige ser idag inte ut så som det gjorde då.

Namn: Dunya Zaidi

Bor: Tensta

Ålder: 40

Gör: Studerar

– Jag tycker det är bra med kameraövervakning för tryggheten. Men jag är osäker på övervakning med mikrofon. Man vet inte vilka ljud som de kommer att spela in.

Namn: Abdi Karim

Bor: Hjulsta

Ålder: 27

Gör: Student

– Jag tycker att det är bra för säkerhetens skull. Det behövs fler kameror och mikrofoner i hela området.