Elisabeth Severholt, Erica Brandt, Abdiwahab Jirde och Chaza Tamimi arbetar med integrationsprojektet på Vintertullens genomgångsboende på Södermalm. Foto: Sophie Stigfur

Så har Södermalms stora integrationsprojekt för nyanlända gått

För ett år sedan startade ett pilotprojekt på genomgångsboendet Vintertullen som skulle ge de nyanlända egen försörjning och eget boende inom två år. Såhär har det gått.

  • Publicerad 20:23, 2 apr 2019

Det var i mars 2018 som den nya satsningen som skulle ge de boende egen bostad och försörjning inom två år, det vill säga innan etableringsfasen löper ut, drog igång på Vintertullen. En projektgrupp flyttade in sitt kontor på boendet och har sedan dess jobbat på olika sätt för att underlätta de nyanländas väg in i samhället.

Ett år senare är det en mycket nöjd projektgrupp som meddelar att 55 hushåll nu flyttat till eget boende, och att 45 personer fått jobb.

– Vi har lyckats med våra mål för projektet, så vi är naturligtvis oerhört glada, säger projektchef Erica Brandt.

Har vuxit med flera grenar

Projektet har vuxit sedan start. Att finna egen bostad har varit det största kruxet för dem på boendet. Förutom att ytterligare två tjänster tillsatts, har man också startat ett samarbete med Skarpnäck och Skärholmen för förstärkt bostadsvägledning.

Man har också öppnat upp ett rum för samhällsvägledning på Vintertullen, för frågor om allt som hur man bokar tandläkartid till hur man gör om man vill skilja sig, som besöks av 80 personer i veckan.

Nyanlända ska få jobb och bostad – på två år

Förutom rekryteringsträffar och samarbete med Jobbtorget på Medis, har man särskilt fokuserat på att få ensamstående kvinnor i arbete.

– Man ser hur deras självkänsla och livskvalitet lyfts. Vi hade ett barn som sprang mycket i korridorerna här som plötsligt försvann. Det var för att mamman fått jobb och nu hade råd att låta honom gå och lära sig simma och göra andra fritidsaktiviteter. Det betyder så mycket, säger Abdiwahab Jirde.

Hoppas kunna fortsätta

Projektet skulle initialt löpa fram till december 2019, men man har nu ansökt om att få fortsätta i ytterligare två år.

– Styrkan vi har är närheten, att vi är på plats på boendet. Det är unikt. Folk kan komma in med en kopp kaffe i pyjamas i princip och få hjälp med sina frågor direkt. Där finns en trygghet och omsorg som gör stor skillnad för tilliten, säger Elisabeth Severholt.

Jobb och bostad inom två år

Vintertullen är stans största genomgångsboende för nyanlända. Här bor i dag cirka 700 personer, varav cirka 400 i arbetsför ålder.

Som nyanländ har man under två år rätt till etableringsersättning och boende. Har man efter den tiden inte egen försörjning och bostad, blir det ett fall för socialtjänsten. För att förhindra detta, initierades projeket av Södersmalms stadsdelsnämnd i mars 2018.

Inom projektet fokuserar man på allt från språkkunskaper, allmän samhällsvägledning till hjälp in på arbets- och bostadsmarknaden.

Av de som flyttat har de flesta fått andrahandskontrakt. En majoritet har flyttat till andra städer, som Linköping eller Norrköping, där det är lättare att få bostad.

Projektet drivs av Södermalms stadsdelsförvaltning, som samarbetar med socialförvaltningen, Intro Stockholm, Jobbtorg City, Söderandan med flera.

Visa merVisa mindre