Framtidstro. Mycket nytt på gång på Gustavsbergs gymnasium i hamnen. Foto: Eva Tonström

Så här ska Gustavsbergs gymnasium locka fler elever

Vård- och omsorgsprogrammet tas bort från Gustavsbergs gymnasium, istället kan det bli ett ekonomiprogram. Orsaken: Öka söktrycket till skolan.

  • Publicerad 09:05, 23 nov 2021

Gustavsbergs gymnasium dras, som Mitt i har berättat tidigare, med stora underskott. För år 2021 redovisar de en förlust på nästan 10 miljoner kronor. Det beror främst på för höga personalkostnader i förhållande till antalet elever och för få sökande till skolan, enligt kommunen, som äger gymnasiet.

Antalet sökande ökade förvisso med 50 procent 2020–2021, men det är fortfarande för få. Därför planeras nu flera förändringar för att få skolan på rätt köl.

Lägger ned vård- och omsorg

Till att börja med tas vård- och omsorgsprogrammet bort från och med hösten 2022. Orsaken är lågt intresse. Programmet hade bara fyra sökande till 24 platser hösten 2021, därför togs inga nya årskurs 1-elever in i år. Programmet har alltså redan börjat avvecklas.   

Samtidigt är söktrycket stort till ekonomiprogrammen bland Värmdöeleverna, därför vill man utreda möjligheten att starta ett sådant program på Gustavsbergs gymnasium från hösten 2023.

– Vi behöver anpassa utbudet mer efter vad eleverna efterfrågar. Kommunen och Gustavsberg som ort behöver ett eget gymnasium här ute, med en bra mix av utbildningar. Då tror jag att vi kan vända det här till något väldigt bra, säger Fredrik Sneibjerg (L), ordförande i utbildningsnämnden.

– På sikt ser jag gärna att skolan också startar fler inriktningar inom idrott, och kanske kultur och hantverk, även e-sport om det finns ett intresse.

Färre inriktningar

Mitt i berättade i höstas att skolan startat tre nya idrottsinriktningar i år, ihop med Värmdö tekniska gymnasium – fotboll, ishockey och puckelpist.

Andra förändringar framåt är att alla övriga program bara får en inriktning var från hösten 2022, mot två idag.

Åtgärderna hoppas man ska leda till besparingar och fler sökande till skolan. Prognosen är en ökning av antalet sökande till årskurs 1 med ytterligare 90 elever under 2022–2023.

Parallellt med det planeras neddragning av tjänster, totalt cirka 5,5 tjänster, under samma period, men vilka det i så fall blir är för tidigt att säga, enligt rektor Christian Eklöv Hagman.

Läget värre än väntat för förskolor och skolor

De gör det de tycker är roligast - på skoltid

Hoppfull. Fredrik Sneibjerg (L), ordförande i utbildningsnämnden. Foto: Lars Åke Holst

Nytänk. Christian Eklöv Hagman, rektor på Gustavsbergs gymnasium. Foto: Pekka Pääkkö

Gustavsbergs gymnasium

Antal elever: 200

Program: Naturvetenskap (inr. marinbiologi och dykning), samhällsvetenskap (inr. kriminologi), barn- och fritid (inr. ledarskap, kreativitet och hälsa), hantverksprogram (inr. frisör och stylist), introduktionsprogram.

Adress: Britt-Louise Sundells gata 11, Gustavsbergs hamn

Visa merVisa mindre