Mer stabil marknad men fortfarande väldigt många försäljningar, enligt Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik. Foto: Mostphotos/ Svensk Mäklarstatistik

Efter restriktionerna – så påverkas bostadspriserna i Stockholm

Bostadspriserna har varit stillastående under september. Så här ser utvecklingen ut för villor och bostadsrätter i Stockholms kommuner.

  • Publicerad 06:00, 8 okt 2021

Både småhus- och bostadspriserna kommer att vara stabila under årets sista kvartal

Det är Svensk Mäklarstatistik som rapporterar att den senaste tidens kraftiga prisutveckling nu har mattats av. Däremot är det ett fortsatt högt tryck när det kommer till försäljningar.

Sett till perioden januari-september så är antalet sålda villor och bostadsrätter på en ny rekordnivå.

– Trots den något lugnare bostadsmarknaden de senaste månaderna så säljs fortfarande ovanligt många bostäder. När vi nu summerar årets nio första månader kan vi konstatera att antalet sålda bostadsrätter och villor i riket nådde nya rekord, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Därför väljer unga talanger bort Stockholm

Stor prisökning på årsbasis

Antalet sålda villor i Sverige landar på 45 400 vilket är en ökning med 5 procent mot 2020. Villapriserna ökade med 1 procent i Storstockholm, vilket innebär att priserna gått upp med i snitt 16 procent det senaste året.

Antalet sålda bostadsrätter var 101 200 i landet vilket är 12 procent mer jämfört med samma period förra året, som då var rekord. Priserna på bostadsrätter har gått upp 11 procent i centrala Stockholm, 7 procent i Storstockholm.

Släppta restriktioner påverkar inte

Mäklarsamfundets medlemmar trodde på en stabil, men lugnare, marknad efter det senaste årets stora uppgångar. Och så blev det.

– Nu har i stort sett alla restriktioner släppt, men det är inget som fastighetsmäklarna tror kommer att få stor marknadspåverkan på kort sikt. Majoriteten av våra medlemmar tror att både småhus- och bostadspriserna kommer att vara stabila under årets sista kvartal, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Här byggs Sveriges första penthouse i trä

Prisutveckling senaste 3 månader (i procent)

Loading...

Loading...

I Solna, Sundbyberg och Vaxholm är underlaget för litet gällande villor.

Källa: Svensk Mäklarstatistik