När buss 305 rullar in i Älvnäs möts passagerarna av en helt nyanlagd italiensk piazza. Ungefär hundra meter bort kan de kliva av på hållplatsen Flugsnapparvägen och direkt ta ett kliv in i Harry Potters förtrollade värld.

https://www.mitti.se/nyheter/hallplatsen-dar-mugglare-kan-vanta-pa-bussen/repufi!RO84AxdtwygbS7br7EAtQ/

Busshållplatsen som är en kopia av en kur i stationen Hogsmeade i Harry Potter har uppmärksammats i flera medier. Den har även inneburit att besökare hoppat av tidigare för att ta sig en titt.

Men det är långt i från det enda som lockar folk till Älvnäs. Hans Christiansen är en av flera lokala krafter som smyckat området. En lekpark i nostalgiskt skimmer är något som lockar de yngre.

– Den gjordes om för ungefär tio år sedan. Vi tillsatte en lekparksgrupp och bestämde att vi skulle ha några gamla grejer i parken, säger han.

Lokalhistoria

Här finns bland annat miniatyrer av en butik som funnits på området och en färja som körts till och från Mälaröarna. Där står även en buss av samma modell som Mälaröarnas omnibuss körde med i kommunen fram till 1960-talet.

– Det är föreningens pengar som vi har betalat med. Eftersom det kommer hit folk från andra områden har vi sökt driftsbidrag hos kommunen, men fått nej, säger Hans Christiansen.

Då föreningen är de som bekostar bygge och underhåll är parken avsedd för boende i Älvnäs. Men även besökare är välkomna.

– Vi har satt upp en skylt om att man får lämna ett swishbidrag på 20 kronor om man inte bor i Älvnäs. I början var det lite protester, men det handlar inte om någon kontroll utan att vi ska ha råd med underhåll när fler använder den. I fjol fick vi in 15 000 kronor, säger Hans Christiansen.

Från parken leder en lång grusgång med körsbärsträd som är anlagd för att barnen ska slippa gå på bilvägen. Grusgången leder fram till ett område där den senaste nyheten finns. En italiensk piazza med bänkar, fontän och en boulebana.

Älvnäsborna Gunder Hurtigh och Bitte Andersson har bott i området länge och sett hur det har förändrats.

– Det är helt underbart. Det har blivit så bra och skapar en vi-känsla, säger Gunder Hurtigh.

Bitte Andersson lyfter fram lekparken som en favorit och tar ofta barnbarnen dit för lek. Men även för de äldre hittar hon guldkorn.

– Vi kommer ta hit våra vänner och spela boule.

Kulturella inslag

I närheten av boulebanan finns mer kulturella inslag. En bänk har smyckats med ett filmcitat från "Notting Hill" och även ett bokskåp finns uppställt.

– Det är gjort som bokhandeln Shakespeare and Company i Paris där bland annat Hemingway brukade vara, säger Hans Christiansen.

Förbipasserande kan hämta eller lämna en bok och innanför dörrarna är hyllorna uppmärkta med olika genrer. På väg mot den omtalade Harry Potter-busskuren kan flanörerna passera en annan filmreferens.

– Vi har byggt Roseman bridge, den är en liten kopia från en bro i "Broarna i Madison County".

Ännu är inte Älvnäs utsmyckning klar. Men Hans Christiansen vill inte riktigt avslöja vad han och föreningen har på gång.

– Det finns planer!