Vällingby har tidigare haft en ambulansstation i Vällingby brandstations lokaler. Nu har den slagits samman med Brommas och flyttat till Rissne. Foto: Victor Malmcrona/Sacharias Källdén

Så har flytten funkat för ambulansen

Ambulansstationerna i Vällingby och Bromma har slagits ihop och flyttat till Rissne. Trots det kommer beredskapen i Västerort vara lika god som innan, menar stationschefen Richard Erhardt.

  • Publicerad 11:29, 18 nov 2019

Det var förra året som StockholmDirekt först skrev om att ambulansstationerna i Vällingby och Bromma skulle behöva flytta.

I Vällingby hyrde ambulansen in sig på brandstationen, men hyreskontakt sades upp eftersom brandförsvaret själva behövde behövde utrymmet. Från Bromma behövde ambulansen flytta eftersom lokalen var för liten.

Klart: Ambulansen lämnar Vällingby för Rissne

Ambulanser kan flytta till Rissne

Slås samman

Istället har de två stationerna slagits samman och flyttats till Rissne.

– Vi har fortfarande har tre garageplatser och två bilar kvar på Vällingby brandstation, men själva stationen är flyttad, säger Åke Östman, vd på Ambulanssjukvården i Storstockholm, AISAB.

Medarbetare på ambulansstationerna har tidigare varit oroliga för att flytten skulle innebära längre utryckningstider, men Åke Östman delar inte den oron.

– Rissne ligger bra till mot flera trafikleder och vi når alla väderstreck. När vi också får behålla några platser i Vällingby så har vi fortfarande god beredskap där, säger han.

Ny station i Rissne

Sedan 21 oktober har stationen istället funnits i Bankhus 90 i Rissne, och Västerorts stationschef Richard Erhardt tycker att omorganisationen varit lyckad.

– Själva placeringen av stationen har inte så stor betydelse. Utmaningen har snarare varit att slå ihop två stationer med två personalgrupper, men folk är taggade att jobba tillsammans och skapa en stor station, säger Richard Erhardt.

Finns det en risk med att vara längre bort?

– Nej, med tanke på att det är SOS Alarm som dirigerar ambulanserna och att vi är distriktslösa. Vi har två bilar i Vällingby som också snurrar i området när de inte har uppdrag. Beredskapen är lika god som innan.

Den nya stationen i Rissne är nu hem för 100 medarbetare och 12 ambulanser, med ytterligare en ambulans som ska tillkomma i mars nästa år, menar Richard Erhardt.