Dagens nyheter har, med hjälp av socialstyrelsen, tagit fram siffror på hur dödligheten sett ut i Stockholms olika stadsdelar.

Värre i vissa av förorterna

Tittar man på antalet döda i förhållande till befolkningen är det stadsdelarna Skärholmen, Rinkeby-Kista och Älvsjö som drabbats hårdast medan Hägersten-Liljeholmen och Östermalm har klarat sig bäst.

Välkända problem

Precis som tidigare understryks hur dödligheten i princip följer en socioekonomisk stig; i områden där det bor en högre andel låginkomsttagare och folk med lägre utbildning slår covid-19 hårdare.

Maria Rotzén Östlund är smittskyddsläkare i Region Stockholm. Till DN säger hon att skillnaderna mellan stadsdelarna är välkända för sjukvården.

– Grundproblematiken - att det i vissa områden finns en större andel med lägre utbildning och andra riskfaktorer - är inget som vi på smittskyddet i grunden kan ändra på. Vill man ändra på det är det andra institutioner i samhället som behöver ändra på det. Det vi har försökt göra är olika praktiska åtgärder.

Tillfälliga tält

Järvaområdet har få testat sig jämfört med andra områden och Region Stockholm har just nu ett pågående projekt med tillfälliga tält och bussar dit medborgare enkelt kan komma och testa sig.

https://www.mitti.se/nyheter/drop-in-coronatest-i-utvalda-fororter/repuco!pRXFZbNGiPJwBVUK8h45gQ/