Coronapandemin har nu gått in på sitt andra år. Mitt i ringde upp Carina Hallqvist, grundskolechef i Skärholmens stadsdel, för att höra hur skolorna påverkats.

Det har inte varit någon större smittspridning i stadsdelens grundskolor, säger hon.

– Enstaka elever och lärare har smittats. Då har man vidtagit åtgärder mot spridningen, som att ha distansundervisning under några dagar. Vid ett tillfälle var det tre lärare i ett arbetslag som drabbades men det spred sig inte till fler, säger Carina Hallqvist.

Våren 2020 var ett stort problem att många föräldrar höll sina barn hemma, av rädsla för covid-19.

– Många såg på nyheter från andra länder, om hur Sverige skötte pandemin, och blev rädda. Vi gjorde stora informationsinsatser för att lugna dem. Skolledningarna ringde många samtal, ibland med tolk, och det gav resultat, säger Carina Hallqvist.

Bättre läge under hösten

Under hösten var situationen normal igen, inga barn var hemma som inte hade sjukdomssymptom.

– Någon period var många sjuka, utan att det var covid-19. Det var både lärare och elever, Men det är bättre nu, säger Carina Hallqvist.

Sedan den 12 januari har rektorer och grundskolechefer rätt att besluta om distans- och fjärrundervisning, enligt regeringens beslut. I Skärholmen har några skolor tagit fasta på det och har distans- och fjärrundervisning på deltid.

– De gör till exempel så att sjuorna är hemma när åttorna är i skolan och tvärtom. Det är för att minska trängseln. Det fungerar även om en del lärare tycker att det blir dubbeljobb, säger Carina Hallqvist, som betonar att alla barn med särskilda behov får vara på plats i skolan hela tiden.