Nytänk. När konferenser och annat bokades av fick man ställa om, berättar Britt-Marie Bräcke på Almåsa Havshotell. ”Vi är helt övertygade om att när det här släpper så kommer vi att ha mycket att göra.” Foto: Fredrik Lundqvist

Så har corona slagit mot krögare i Haninge

Det gångna coronaåret har som bekant slagit hårt mot hotell- och restaurangbranschen. Men det finns också de som tänkt om för att möta nya behov som uppstått i pandemins spår.

  • Publicerad 12:17, 19 feb 2021

Det var som att en rullgardin drogs ned.

Det har varit ett tungt år för hotell- och restaurangbranschen. I spåren av coronapandemin har avbokningarna stått som spön i backen. På Almåsa Havshotell i Västerhaninge stod man inför ett förväntat rekordår 2020. Men så i mars spreds coronapandemin till Sverige och allt förändrades.

– Det har varit otroligt frustrerande och jobbigt, säger hotelldirektör Britt-Marie Bäcke. Bokningsläget såg mycket bra ut inför 2020. Men så i mars så bokade alla av och vi hade bara några mindre konferenser kvar.

Rullgardinen drogs ned

Sommaren stärktes upp med nyinrättade grillkvällar och till hösten började konferensgästerna åter hitta tillbaka, om än i mindre skala. Men så i slutet på oktober så kom presskonferensen där statsminister Stefan Löfven bland annat sa till det svenska folket att det nu fick vara slutfestat och att man skulle hålla sig hemma så långt det var möjligt.

– Det var som att en rullgardin drogs ned för oss, säger Britt-Marie Bäcke. Vi hade en massa julbordsbokningar och alla bokade av. Men så när jag satt i telefon med ännu en som skulle boka av så hörde jag mig själv fråga om de inte skulle vara intresserade av vår julbordskasse som vi just planerade. Och det ville de gärna.

Blev en framgång

Julbordskassen blev en jättesuccé och redan den 12 december när 900 kassar hade sålts fick de sätta stopp eftersom de hade nått sitt tak både för att producera och leverera kassarna. De följdes upp med nyårskassar och nu har man börjat sälja helgkassar.

Almåsa havshotell gick 7 miljoner kronor back 2020. Men trots det är hotelldirektör Britt-Marie Bäcke positiv inför framtiden:

– Vi kan sysselsätta all personal och vi ser det vi gör som marknadsföring. Och vi är helt övertygade om att när det här släpper så kommer vi att ha mycket att göra.

Malin Johansson, centrumchef Haninge Centrum. Foto: Åsa Sommarström

Inte stängt. Inga restauranger i Haninge centrum har behövt klappa igen det senaste året. Däremot har två nya matställen öppnat. Foto: Mostphotos

Två restauranger har öppnat

I Haninge centrum har inte heller pandemin gått obemärkt förbi för krögarna, men än så länge klarar restaurangerna att hålla öppet.

"Vi kan konstatera att det inte är någon restaurang som har lämnat centrum under pandemin, däremot har vi fått tillskott av ett par nya restauranger", skriver Malin Johansson som är centrumchef i ett uttalande till Mitt i.

Har mött pandemin väl

Och överlag så har Haninges företagare varit duktiga på att möta pandemin och dess utmaningar, menar Daniel Palm, ordförande för Företagarna i Haninge.

– Vi märkte i mitten av förra året att många företagare insåg allvaret med pandemin och kunde därför ställa om snabbt genom att skära ner på personal och minska sina fasta kostnader. Det gjorde att fler företag finns kvar i dag än vad man räknade med då, säger han.