Så här blir stadens nya musikfyrverkeri på nyår

Stockholm satsar på ett mindre fyrverkeri som presenteras tillsammans med musik. Kolla in filmen som visar hur showen kan se ut på nyårsafton.

  • Publicerad 06:14, 12 dec 2019

StockholmDirekt var först med att rapportera att staden satsar på ett mindre fyrverkeri på Skeppsbron i år av miljö- och hundsskäl.

I stället för att skjuta iväg tunga pjäser 300 meter upp i luften blir det mindre fyrverkerier som inte når lika högt och inte syns lika långt.

Synkas med musik

Fyrverkeriet skjuts upp samtidigt som musik spelas skriver Martin Hildeberg på Göteborgs FyrverkeriFabrik, som gör pyroshowen för 11:e nyåret i rad, i ett mejl.

– Fyrverkeriet är som tidigare förprogrammerat och skjuts alltså av en slags dator. Men nu är det synkroniserat med musik via tidskod.

Här nedan är en film från en liknande show Göteborgs FyrverkeriFabrik gjorde på Liseberg och som är representativt för stilen stockholmarna får se på nyår:

Är det samma sorts fyrverkerier med samma innehåll, men på lägre höjd?

– Det är huvudsakligen helt annorlunda pjäser nu på grund av närheten till publik och Kungliga Slottets fasad. Vi kan inte använda stjärnbomber och andra effekter med krevader då det vore för riskabelt med de avstånd som gäller. I stället består fyrverkeriet av dels momentana effekter för taktmarkeringar, såsom kometer, och dels batterier eller tårtor samt romerska ljus för att fylla något längre passager i programmet, skriver Martin Hildeberg.

Karta över publikplatser för fyrverkeriet. Bild: Stockholms stad

Upplevelsen av fyrverkerierna bygger enligt honom på synkroniseringen med musiken. Därför bör publiken vara vid Norrbro, Riksplan, Gustav Adolfs Torg, eller Strömgatan vid Operan.

– Tidigare syntes fyrverkeriet långt, nu är det alltså ganska begränsat. Fyrverkeriets mindre effekter får också den effekten att ljudnivån minskar. Det smattrar på ganska bra om man står på plats, men på längre håll kommer det som hördes kraftigt förut upplevas som nästan helt tyst i år, skriver Martin Hildeberg.

Fakta

Trafikavstängningar

Årets trafikavstängningar är mindre än förra året och omfattar följande områden:

Norrbro: Avstängt för fordonstrafik från 31/12 klockan 06.00 till senast 1/1 klockan 12.00.

Strömgatan, Gustav Adolfs torg, samt infarterna till torget från Malmtorgsgatan, Regeringsgatan och Jakobs torg: Avstängt för fordonstrafik från 31/12 klockan 22.00 till senast 1/1 klockan 02.00.

Slottskajen: Stora delar av Slottskajen är avstängt för fordon och fotgängare från 31/12 klockan 06.00 till senast 1/1 klockan 12.00

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre