Södersjukhuset. Första patienterna tas emot 2020. Foto: Linda Gren

Så här blir nya Södersjukhuset

Jättebygget vid Södersjukhuset börjar ta form.

  • Publicerad 09:15, 17 feb 2018

Nytt. Foto: Linda Gren

Behandlingsbyggnad och vårdbyggnad

Tre nya byggnader ska komma på plats och de befintliga fastigheterna ska moderniseras. Just nu pågår fasadputsning på två av de nybyggda fastigheterna; behandlingsbyggnaden och vårdbyggnaden som ska bli helt vita. I mars får de som kommer gående på Jägargatan äntligen se bygget utan skyddsplats. ”Vi bygger vidare på söders vita pärla. Det är en av de största satsningarna i Stockholm och det känns kul att vi håller tidplan”, säger Peter Fristedt projektchef på Locum.

Vacker utsikt. Foto: Linda Gren

Utsikt över Årstaviken

Tanken är att alla patienter som kommer ligga i enkelrummen i vårdbyggnaderna ska få blicka ut över Årstaviken. Fönstren ska vara lägre i dessa rum för att man även ska se ut även om man ligger ner.

Bly i väggar. Foto: Linda Gren

Operationer ska kunna göras överallt

Jessica Hjerpe, Platschef NCC berättar om allt bly som byggs in i väggarna i alla operationsrum. Detta på grund av man ska kunna röntga patienter i samtliga operationsrum.

Fasaden. Foto: Linda Gren

Vinklad fasad

Behandlingsbyggnaden kommer att bli vit förutom väggen som ni ser på bilden. ”Det är en fantastisk vit fasad och den här mörka glasväggen kommer bryta av. Eftersom den är vinklad kommer den öka sikten mellan husen”, säger Jessica Hjerpe, platschef NCC.

Försörjningsbyggnad. Foto: Linda Gren

Ska likna en hjärtrytm

Byggnaden på bilden, blev den första delen av sjukhuset som lämnades över till Sös och kommer att invigas i vår. Tanken med byggnadens design är att den ska likna en hjärtrytm. ”Via byggnaden sker försörjningen till hela sjukhuset, den blir som pulsådern in till sjukhuset”, säger Peter Fristedt, projektchef på Locum.

Akuten.

Nya akuten

Man kan anta att det kommer springas i de här korridorerna, för här är den stora korridoren i nya akuten. Den nya akutmottagning kommer att kunna ta in 30 000 fler patienter per år. Det kommer även bli tio mindre väntrum istället för ett stort.

Avskedsrum. Foto: Linda Gren

Avskedsrum

Här blir det rum där man ska ta farväl av sin döda. Rummet ska vara lugnt även när bygget pågår. Den konstnärliga utsmyckningen ska även vara anpassad för att passa alla religioner.

Detta kommer ske på Sös

2018: Fortsatta fasadarbeten och invändiga arbeten som installation av tekniska system och inredning. Verksamheten för logistik och drift flyttar in i försörjningsbyggnaden. Konsten börjar komma på plats. Obduktion och sterilcentralen flyttar in i behandlingsbyggnaden.

2019: Vårdbyggnaden står klar. Markarbeten för att skapa miljön runt husen är igång

2020: De första patienterna tas emot på den nya akutmottagningen. Gestaltning med grönområden slutförs runt husen.

Visa merVisa mindre