Från och med idag den 29 oktober och tre veckor framåt gäller striktare allmänna råd för stockholmarna. Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen meddelade man att antalet bekräftade coronasmittade ökade med nästan 80 procent under vecka 43.

https://www.mitti.se/nyheter/skarpta-rad-mot-smittspridningen-infors-i-stockholm/reptjC!SrbCFEcqiVf@MSkbXHJv6g/

Till följd av detta uppmanas nu folk till att undvika möten, vistas i inomhuslokaler som butiker, köpcentrum, gym och konserter (se faktaruta).

Hur detta kommer påverka västerorts centrum återstår att se. Pernilla Andersson är centrumchef för Vällingby centrum och har inte hunnit sätta sig in vad de nya råden kan innebära för köpcentrumet.

– Jag behöver uppdatera mig om läget innan jag uttalar mig, säger Pernilla Andersson.

Mitt i söker Bromma blocks för en kommentar.

"Ska analysera"

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd säger att de nu ska analysera läget.

– Just nu vet jag inte mer än regionens beslut, jag har precis haft kontakt med stadsdelsdirektören, vi måste analysera det från stadens sida, säger Ole-Jörgen Persson.

Fler regioner skärper råden

Det är inte bara i Region Stockholm som nya skärpta allmänna råd nu gäller, även i Västra Götaland och Östergötland skärps råden. Sedan tidigare har Skåne och Uppsala infört nya råd.

https://www.mitti.se/nyheter/bibliotek-simhallar-och-museer-stangs-inte-ner/reptjC!d6owzWrKT3roRcdV8@64w/

https://www.mitti.se/nyheter/sjukhusen-redo-vaxla-upp-for-andra-covid-vag/reptjA!IfO2K@6mCxHSfP4vx17ayA/

Från söndag återinförs 50-gränsen vid offentliga sammankomster i länet. Det meddelade Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm under torsdagen.

Antalet bekräftade covid-19-fall har ökat med 80 procent på en vecka enligt Folkhälsomyndigheten.