På torsdagen 29 oktober kom skärpta råd från Folkshälsmyndigheten och Smittskydd Stockholm, som bland annat uppmanar stockholmare att undvika köpcentrum, gym och simhallar.

https://www.mitti.se/nyheter/skarpta-rad-mot-smittspridningen-infors-i-stockholm/reptjC!SrbCFEcqiVf@MSkbXHJv6g/

I Spånga centrum är den lokala företagarföreningen trots allt försiktigt optimistisk.

I ett svar till Mitt i på sociala medier skriver Jan Westerberg i föreningen att han litar på att Spångaborna kan hantera de skärpta råden.

”Jag tycker att Spångaborna sköter dom rekommendationer som varit på ett bra sätt. Det är ju inga drastiska åtstramningar så min tro är att Spångaborna kommer att visa fortsatt gott omdöme och hänsyn. Vi är ju ett utomhuscentrum så det är ju lite enklare för oss.”, skriver han.

"Livsmedelsbutikerna kämpar på"

Tommy Elofsson, ägare till Ica supermarket i Spånga centrum, är än så länge avvaktande.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-hanterar-vasterorts-centrum-nya-striktare-raden/reptjC!6jXg30DEfS3JxGa8MjZAQ/

– Livsmedelsbutikerna kämpar på, alla har öppet. Sen får man se hur de nya råden påverkar, om allmänheten fortsätter att gå till de andra butikerna här i centrum. Det kan mycket väl vara så att det blir mer att göra för oss, om folk håller sig hemma nu.

Har ni några restriktioner i butiken?

– Vi är observanta, vi hänger upp skyltar med råd att hålla avstånd. Och vi påtalar att det är onödigt att hela familjen kommer med in i butiken eller om det kommer in skolungdomar i större grupper, då påtalar vi att det är olämpligt.

Har ni några nya restriktioner efter de skärpta råden?

– Vi kommer fortsätta att trycka på om att inte komma in i butiken i för stora grupper och att informera om att hålla avstånd, säger Tommy Elofsson.

https://www.mitti.se/nyheter/bibliotek-simhallar-och-museer-stangs-inte-ner/reptjC!d6owzWrKT3roRcdV8@64w/

https://www.mitti.se/nyheter/sjukhusen-redo-vaxla-upp-for-andra-covid-vag/reptjA!IfO2K@6mCxHSfP4vx17ayA/