Anpassar. Healthy Women med grundaren Susan Dahlbäck och tränaren Diddi Wallin i spetsen livesänder pass på Facebook, och Kista SC Boxning tränar utomhus med säkert avstånd till varandra. Foto: Healthy Women/Kista SC Boxning

Så hanterar Järvas idrottsrörelser corona

Få verksamheter lämnas oberörda i spåren av corona. I Järva har flera idrottsföreningar fått tänka om det senaste för att fortsätta hålla igång med träningar och gemensamma pass.

  • Publicerad 11:34, 14 apr 2020

Vi kan ju inte bara stänga ner, vi fick tänka om istället.

I coronatider påverkas även förutsättningarna för fysisk aktivitet. Folkhälsomyndigheten uppmanar dock till rörelse och anser att träning ska fortsätta i största möjliga mån, men säger att den kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.

Kista SC Boxningsklubb har lyssnat till råden och håller sedan några veckor tillbaka sina träningspass utomhus.

– Vi kör skuggboxning, fys och liknande utomhus och på säkert avstånd. Boxning är en ensam sport vilket gör att gemenskapen i träningen blir extra viktig, säger Sharon Shiravi, ledare i klubben.

Livesänder på Facebook

Nätverket Healthy Women har som mål att få kvinnor i Järva att röra på sig. Vanligtvis håller de i pass på gym, men i och med viruset har de valt ett annat upplägg. Nu kör de utomhus på Järvafältet och har livesända pass i en sluten Facebookgrupp, så att tjejerna kan känna att de tränar tillsammans även hemifrån.

– Vi kan ju inte bara stänga ner, vi fick tänka om istället. Nu är det ju viktigare än någonsin att hålla sig stark och frisk, säger grundaren Susan Dahlbäck.

Många rädda för att gå ut

Nätverket har spelat in en video tillsammans med TechTensta, som ska skickas ut till förvaltningarna i Järva. Där uppmanas familjer att gå ut i naturen och träna tillsammans.

– Vi märkte att många inte kom på utomhusträningarna eftersom de var rädda eller inte fick för sina föräldrar. Folk är uppjagade efter alla skräckrapporter från Järva och det kan vara svårt att veta vad man bör och inte bör göra, men att träna utomhus är ju bara bra, säger Susan Dahlbäck.

Isse Isaksson är tränare och klubbchef i BK Järva. Han berättar att de använder sig av stora mängder handsprit, att alla måste hålla sig till varsin boll och att de försöker ha träningar utomhus. Även han har märkt av en stor oro.

– Det är många föräldrar som väljer att inte lämna av sina barn av rädsla för smittan, vilket är förståeligt men problematiskt. Rörelse och gemenskap är extra viktigt just nu, särskilt för barn i Järva, säger han.

Gratis träning

Vecka 17-22 på måndagar klockan 12:00-13:00 vid Akalla gårds utegym och på torsdagar 14:00-15:00 vid Ärvinge utegym håller Rinkeby-Kista i kostnadsfria träningar med instruktör.

Alla är välkomna att delta.

Här kan du träna ute i Järva

- Järvafältet, perfekt för promenader, löprundor eller egen styrketräning på gräset

- Akalla gårds utegym, precis vid Akalla gårds bollplan

- Hinderstorpsparkens utegym, nära Rinkebys nordöstra entré mot Järvafältet

- Ärvinge utegym, vid Ärvinge bollplan

- Spånga idrottsplats utegym

- Spånga utegym, vid Spånga centrum

Visa merVisa mindre

Folkhälsomyndighetens råd om träning

- Den som är sjuk, även med milda symptom, ska inte delta i aktiviteter alls till och med två dagar efter tillfrisknande

- Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter. De bör därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus

- Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället

- Uppmana till att byta om hemma före och efter aktiviteter

- Dela inte vattenflaskor och liknande som kan överföra saliv

Visa merVisa mindre