Viksjö centrum. En av flera handelsplatser i Järfälla. Foto: Stefan Källstigen

Så hanterar Järfällas centrum nya striktare råden

Skärpta coronaråd införs på flera håll i landet, däribland Stockholm. Bland de som berörs märks en rad köpcentrum i Järfälla.

  • Publicerad 16:20, 29 okt 2020

Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm meddelade de skärpta råden för att bromsa smittspridningen vid en presskonferens på torsdagen.

– Läget är allvarligt. Det bästa är att hålla fysisk distans, och vi har fått positivt förhandsbesked från länsstyrelsen för detta, och det är också ett sätt att minska antalet personer ute på stan, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare.

Ökningen av bekräftade fall med covid-19 har ökat med 80 procent på en vecka, berättar hon, och allt tyder på att ökningen fortsätter den här veckan.

– Vi vill inte hamna där vi var i våras. Det är inte över än.

"Ser över riktlinjerna"

Malin Sterner är event- och marknadsföringsansvarig hos Paliro som förvaltar Viksjö centrum. Mitt i Järfälla når henne strax efter att de skärpta allmänna råden offentliggjorts.

– Vi vet ännu inte hur de nya restriktionerna kommer att påverka oss och våra verksamheter, säger Sterner.

Bibliotek, simhallar och museer stängs inte ner

Enligt henne ska Paliro se över de nya riktlinjerna och undersöka om det behövs åtgärder i form av till exempel fler skyltar och utökad tillgång på handsprit. Det är också upp till de enskilda näringsidkarna att se till att riktlinjerna följs i butikerna.

– Vi har en nära dialog med alla butiker och verksamheter, vi rekommenderar alltid att de ska följa myndigheternas råd och bolla med oss om det behövs, säger hon.

Vilka ekonomiska konsekvenser kan det här få för centrumet?

– Vi har tagit oss igenom det här hittills, vi har ändå hopp. Vi får lösa det tillsammans.

Marié Rytting, chef för Jakobsbergs centrum, säger att centrumägaren Citycon fortsätter att följa rekommendationerna och ser över ytterligare åtgärder för att göra centrumet "covid-19-kompatibelt".

– De råd som Folkhälsomyndigheten gick ut med uppfattade vi var mer riktade till besökarna, så vi håller öppet som vanligt just nu och vi får avvakta och se hur situationen utvecklar sig, säger hon.

Sjukhusen redo växla upp för andra covid-våg

Här är de nya råden

Från och med söndag blir det stopp för fler än 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Stockholms län. Dessutom införs följande lokala allmänna råd i länet:

✔️ Avstå från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

✔️ Avstå från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter ska vidta åtgärder mot trängsel. Nödvändiga besök för livsmedel och apotek undantas.

✔️ Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

✔️ Arbetsgivare bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

✔️ Avstå från att delta i fester, middagar, begravningar, bröllop.

De nya råden börjar gälla i dag torsdag och till en början under tre veckor framåt.

Visa merVisa mindre