Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm meddelade de skärpta råden för att bromsa smittspridningen vid en presskonferens på torsdagen.

– Läget är allvarligt. Det bästa är att hålla fysisk distans, och vi har fått positivt förhandsbesked från länsstyrelsen för detta, och det är också ett sätt att minska antalet personer ute på stan, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare.

Ökningen av bekräftade fall med covid-19 har ökat med 80 procent på en vecka, berättar hon, och allt tyder på att ökningen fortsätter den här veckan.

– Vi vill inte hamna där vi var i våras. Det är inte över än.

"Ser över riktlinjerna"

Malin Sterner är event- och marknadsföringsansvarig hos Paliro som förvaltar Viksjö centrum. Mitt i Järfälla når henne strax efter att de skärpta allmänna råden offentliggjorts.

– Vi vet ännu inte hur de nya restriktionerna kommer att påverka oss och våra verksamheter, säger Sterner.

https://www.mitti.se/nyheter/bibliotek-simhallar-och-museer-stangs-inte-ner/reptjC!d6owzWrKT3roRcdV8@64w/

Enligt henne ska Paliro se över de nya riktlinjerna och undersöka om det behövs åtgärder i form av till exempel fler skyltar och utökad tillgång på handsprit. Det är också upp till de enskilda näringsidkarna att se till att riktlinjerna följs i butikerna.

– Vi har en nära dialog med alla butiker och verksamheter, vi rekommenderar alltid att de ska följa myndigheternas råd och bolla med oss om det behövs, säger hon.

Vilka ekonomiska konsekvenser kan det här få för centrumet?

– Vi har tagit oss igenom det här hittills, vi har ändå hopp. Vi får lösa det tillsammans.

Marié Rytting, chef för Jakobsbergs centrum, säger att centrumägaren Citycon fortsätter att följa rekommendationerna och ser över ytterligare åtgärder för att göra centrumet "covid-19-kompatibelt".

– De råd som Folkhälsomyndigheten gick ut med uppfattade vi var mer riktade till besökarna, så vi håller öppet som vanligt just nu och vi får avvakta och se hur situationen utvecklar sig, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/sjukhusen-redo-vaxla-upp-for-andra-covid-vag/reptjA!IfO2K@6mCxHSfP4vx17ayA/