Villa Inverness i Stocksund. Fotot är taget någon gång mellan 1865-1868. Foto: Sällskapet Amorinas arkiv

Så hamnade Inverness i Norrort

Vid Edsviken i Stocksund i Danderyd finns ett bostadsområde vid namn Inverness. Sällskapet Amorina ger en förklaring på frågan många ställer sig: "Varför ett skotskt namn?".

  • Publicerad 20:04, 20 dec 2017

Ulrika Molund äger den lokala blomsterbutiken i Danderyds bostadsområde Inverness. Namnet ser hon som udda.

– Jag kommer inte ihåg allt, men jag har för mig att det var någon som blev inspirerade av Inverness i Skottland och namngav platsen efter det.

Lars och Else-Maria Carlsson har bott i Inverness sedan 1973 och undrar också.

– Det är namngett efter den skotska staden så någon koppling till det kan jag tänka mig, säger Lars.

– Det var ett konstigt namn första gången man hörde det, men det är väldigt fint, säger Else-Maria.

Lars och Else-Maria Carlsson har bott i Inverness sedan 1973. Foto: Helle Kikerpuu

Jan Falk, vice ordförande för hembygdssällskapet Amorina och Christian Rosander, medlem i samma sällskap, ger oss en tillbakablick inne i arkivet på Stocksund.

Han tar fram flera planscher på Inverness från en tidigare tillställning.

– Amorina anordnade en ”tesalong” i början på året där folk som har bott eller bor i Inverness träffades och delade med sig av sina minnen, säger han.

– När jag kom till Amorina var det ingen som pratade om Inverness. Men efter att vi arrangerade första utställningen har ett intresse vuxit fram. På senaste utställningen var vi runt 80–90 personer som deltog, säger Christian Rosander.

Sällskapet Amorina

Stocksunds hembygdsförening Sällskapet Amorina har bland annat gett ut Stocksundsboken och Affärslivet i Stocksund. De har ett arkiv under Stocksund bibliotek där kan man hitta bilder, tidningsklipp, brev, berättelser bland mycket annan information.

Arkivet hålls öppet första lördagen i varje månad kl 11:00–12:00 (utom juli–augusti)

Så tidigt som 1829 fanns en villa vid namn Inverness. Villan låg precis vid vattnet vid Edsviken. Två år senare var Inverness etablerat som ortsnamn. Villan har varit en exklusiv sommarbostad åt flera kända personer. På en bild från 1868 ser man författaren August Blanche som var på fest hos grosshandlaren Fredrik Norbin. Huset stod kvar fram till 1936–37.

– En teori till namnet Inverness och den mest sannolika teorin är att villan från början ska ha ägts av en förmögen dam (namn okänt) som ska ha haft rötter i den skotska staden Inverness, säger Jan Falk.

Men teorierna om namnet är många, även om de flesta blivit motbevisade. Ett exempel är att Kung Gustav III ska ha inspirerats av namnet efter en resa i Skottland.

– Gustav III var aldrig i Skottland, men åkte på resa till Italien (1783–1784). När han kom tillbaka till Stockholm tog han med sig exotiska namn så som ”Albano”, ”Tivoli” och ”Frescati”, säger Jan Falk.

Inverness, Skottland. Foto: Claudine Van Massenhove

En annan teori är att några engelska arbetare bodde på området i början på 1800-talet. Platsen hette då ”Ingvarsnäs”. Men när männen skulle uttala det blev det ”Inverness”.

– Men den teorin stämmer med största sannolikhet inte då det inte funnits något Ingvarsnäs här, säger Jan Falk.

Industrimannen och skeppsredaren Axel Johnson var ägare till villan Inverness på 1880-talet. Den vanligaste teorin är att Axel Johnsons ska ha haft en fru som var från Skottland. Axel ska då ha låtit området uppkallas efter fruns hemstad – Inverness.

”Inverness slott” Foto: Sällskapet Amorinas arkiv

Men Axel Johnsons fru Annie härstammade från Tyskland, och namnet Inverness var dokumenterat redan 60 år innan på en karta som pekade på villan Inverness.

I början på 1890 lät Axel Johnson ett stenhus på Folkungagatan på Södermalm monteras ned och fraktas på pråmar till Inverness där det byggdes upp igen.

– Huset kallades ”Inverness slott”. Idag är det slottet rivet men det har byggts ett nytt hus som är bostadsrätter idag och namnet ”slottet” lever vidare, säger Christian Rosander.

Vy över Inverness idag. Foto: Helle Kikerpuu

Efter Axel Johnsons bortgång 1910 överlämnades Invernessegendomen till hans son Ax:son Johnson som tillsammans med hans bror Harry startade en vattenfabrik 1929 som hette Invernes Brunn där det tillverkade bordsvatten och groggvirke.

Namnet Inverness fick på så sätt leva vidare och lever en idag tack vare området i Danderyd.