Så hälsar du säkert i coronatider – lär dig ”Wuhan shake”

Är du orolig för att smittas av coronaviruset när du tar i hand? Mitt i lär dig nya hälsningen ”Wuhan shake” från virusets epicentrum och tre andra säkra sätt samt en bonus för den som är mindre orolig.

  • Publicerad 12:02, 6 mar 2020

Antalet fall av coronaviruset fortsätter att öka i Stockholm och i landet. I samma takt ökar även oron för att drabbas.

Munskydd- och handspritlagren på apoteken är tömda och i kollektivtrafiken möts torra morgonhostningar med förskräckta blickar.

Andra försiktighetsåtgärder är att undvika att ta i hand.

”Men man vill ju inte verka oartig heller!”

”Wuhan shake”

I coronavirusets linda i kinesiska Wuhan har man löst det hela med den nya hälsningen ”Wuhan shake” som sprids som en löpeld på nätet. Kort och gott går det ut på att slänga fram foten och hälsa på sin medmänniska med en lätt bredsida.

Här nedan lär vi dig den nya hälsningen och tre andra säkra alternativ steg för steg. För dig som har behov av en mer närgången hälsning finns även ett alternativ. Men då krävs att corona-oron läggs åt sidan ett slag.

1. Nicken

Snabb ryckning med huvudet i diagonal riktning. Används ofta när du hälsar på en vag bekant som du glömt namnet på.

2.  Handen på hjärtat

Vanlig hälsning inom muslimsk kultur. Lägg handen på hjärtat och buga dig lätt.

3. Armbågsstöten

Böj armen och satsa på en ordentlig stöt med armbågen som gör att ni båda studsar bakåt på coronasäkert avstånd efter hälsningen. Kräver viss motorik.

4. Wuhan shake

Hälsningen direkt från virusets epicentrum i Wuhan. Rekommenderas på allvar i Kina för att hindra spridning och sprids nu snabbt över sociala medier.

Fotbollsutövare som nött bredsidor i sidled har fördel.

5. Bamsekramen

För dig som helt släppt oron för corona. Du blir en riktig kärleksspridare, alternativt en superspridare av viruset. Misstänker du att du eller ditt hälsningsobjekt är smittat rekommenderas därför starkt att avstå från denna hälsning.