Olika. Öppettiderna på biblioteken varierar, men Vällingby bibliotek kommer ha öppet alla dagar i veckan i höst. Foto: Linda Gren

Så gör Västerorts bibliotek i höst

Det senaste halvåret har biblioteken i Västerort varit mer stängda än öppna. Men sakta men säkert börjar man öppna igen, om än bara på vissa bibliotek.

  • Publicerad 15:37, 28 aug 2020

Svårt att hålla avstånd.

Sedan coronapandemin blev ett faktum i Sverige har biblioteken i Västerort i princip varit stängda, förutom några undantag. Brommaplans bibliotek har den senaste tiden haft öppet en dag i veckan, men från och med den 31 augusti utökar man öppettiderna med en dag, vilket innebär att lässugna kan besöka bibblan både tisdagar och onsdagar.

– Vi hade helt stängt ett tag i våras, och folk var väldigt glada när vi kunde öppna en dag i veckan. Vi har också märkt ett allmänt sug av både böcker och kurslitteratur, så det känns bra att vi i september kan ha öppet en dag extra, säger Erik Dardel, tillfördnad enhetschef vid biblioteken i Hässelby, Vällingby och Bromma.

Tidigare var planen att Blackebergs bibliotek skulle öppna i september, något som inte längre är aktuellt.

– Dels har det varit höga sjukskrivningstal inom personalen, dels vill vi inte riskera trängsel. Nästa planeringshorisont vi har nu är att vi ska ändra öppettiderna den 5 oktober, säger Erik Dardel.

Det innebär att Alvik och Blackeberg kommer fortsätta hålla stängt.

Vällingby har öppet

Med start den 31 augusti kommer även biblioteket i Hässelby villastad ha öppet på måndagar och torsdagar, och från den första helgen i september är Vällingby bibliotek öppet alla dagar i veckan.

Hässelby gårds bibliotek har dock varit stängt sedan pandemins start, men den 7 september ska ett möte med stadsdelen hållas för att se om det går att öppna upp igen.

I Spånga har man delvis haft öppet på onsdagar för de som vill hämta förbokade böcker. Som det ser ut kommer bibblan att vara stängd fram tills den 4 oktober, men Victor Alfsson, tillförordnad enhetschef, säger att det finns en risk att det hålls stängt ända fram tills årsskiftet.

– Spånga bibliotek är litet och det är därför svårt att hålla avstånd, det är både en arbetsmiljöfråga och av hänsyn till besökarna, säger han.

Dock säger han att det kan ändras, och att man gör bäst i att kika på Spånga biblioteks hemsida för att se öppettiderna.

Öppettider

Vällingby – måndag till söndag med start 31 augusti.

Hässelby gård – stängt

Hässelby villastad – måndagar och torsdagar med start 31 augusti

Blackeberg – stängt

Alvik – stängt

Brommaplan – tisdagar och onsdagar med start 31 augusti

Spånga – stängt, håll utik på hemsidan

Visa merVisa mindre