SPECIELL DECEMBER. S:t Tomas kyrka spelar in adventskonserterna så Vällingbyborna kan se dem hemma. Foto: Mostphotos

Så gör kyrkorna till advent och jul

Allt pekar mot en väldigt digital jul för kyrkobesökarna i Vällingby och Hässelby, efter beslutet om max åtta personer vid allmänna sammankomster.

  • Publicerad 15:40, 27 nov 2020

Philip Jandovsky. Foto: Monkey 17

Kyrkorna i västerort gör sitt bästa för att anpassa sig till de nya restriktionerna som gäller fram till 22 december.

Adventskonserterna i S:t Tomas kyrka i Vällingby spelas in på förhand så att kyrkobesökarna kan se dem hemma digitalt. Alla konserterna läggs ut på Youtube. Kammarkören planerar också en inspelad julhälsning. Kyrkan kommer dock att vara öppen för den som vill tända ett ljus och se julkrubban som i år sätts upp extra tidigt.

– Vi tror att vi sätter upp krubban under denna vecka, säger Philip Jandovsky, kommunikatör på S:t Tomas kyrka.

Restriktionerna kan förlängas

Den ökande smittspridningen av coronaviruset har gjort att regeringen fattat tuffare beslut vad gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Huvudregeln om högst 50 personer sänktes från och med 24 november till en gräns om åtta personer.

Regeln gäller i fyra veckor, men kan förlängas.

Privata tillställningar, så som fester och företagsevenemang – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt. Men regeringen och Folkhälsomyndigheten har uppmanat människor att avstå från att röra sig i butiker, gå på gym och träffa andra än de personer man bor med.

Visa merVisa mindre

Två klara och aktuella konserter som streamas och spelas in från kyrkorna i Vällingby/Hässelby

Söndag 29/11 kl. 16.00 – Adventskonsert i S:t Tomas kyrka: "Fröjda dig, det är Advent" streamas och spelas in med kyrkans tre kyrkomusiker, tenoren Georg Källström och alten Maria Nordstedt. Kyrkoherde Magdalena Ljunggren medverkar.

Söndagen 13/12 (Luciadagen) kl. 16.00 – Julkonsert i S:t Tomas kyrka: Med Jakob Ellerstedt (piano), Andreas Forsman (violin), Andreas Passmark (kontrabas), Martin Larsson (slagverk/ klockspel) och sångsolisterna Gerd Nielsen, Maria Fors och Michelle Bergström

Visa merVisa mindre

David Kindbom, präst och tillförordnad kyrkoherde i Hässelby församling. Foto: Krister Berg

Hur blir det med luciatåget?

– Det har varit planerat att barnkörerna och vår ungdomskör Young Voices ska genomföra luciatåget i kyrkan fredagen den 11 december klockan 18.00, men det är ännu oklart hur det blir. Det är även för tidigt att säga exakt hur julafton blir, säger Philip Jandovsky.

Kyrkan tror att antalet som tittar på de digitala gudstjänsterna kommer att öka.

– Det blir ju digitala gudstjänster både under advent och jul. Lite sång, musik, predikningar, reflektioner och psalmer. Vår tanke är att man ska kunna delta hemmavid, som på "Allsång på Skansen", säger David Kindbom, tillförordnad kyrkoherde Svenska kyrkan i Hässelby.

David Kindbom menar att den framtvingade anpassningen fått en uppsida. Kyrkan når nya grupper, framförallt unga män.

– Tittarna ska kunna delta när de kan. Antingen om det är innan eller efter Kalle Anka, säger han.

Kyrkans fysiska närvaro försvinner dock inte. I Hässelby Strand har kyrkan till exempel utökat sina öppna mötesplatser utomhus och börjat med fler promenaddagar. Behöver man någon att prata med kan man ringa Hässelby kyrkas präster och diakoner.

Begravningar undantas

Svenska kyrkans förhoppning om att 20 personer skulle tillåtas vid begravningar bönfölls av regeringen i förra veckan. Det var väIkommet i Hässelby och Vällingby.

– Det underlättar för värdiga avsked i en redan svår situation. Det hade varit ett etiskt dilemma för familjer att välja ut fyra, fem anhöriga som skulle få vara med och fyra, fem som inte skulle få vara med. En gräns på 20 personer gör situationen bättre, säger David Kindbom.