Redo. Biljetter kommer att lottas ut till Hammarby herrars hemmamatch mot BK Häcken den 1 november, då 300 personer kan släppas in på arenan. Foto: Sacharias Källdén

Så gör fotbollsklubbarna när publiktaket höjs

Snart höjs publiktaket till 300 personer, ett beslut som öppnar för att fler stockholmare snart kan se teater och fotboll igen. Hammarby fotboll tänker ta tillvara på chansen direkt – men inte AIK.

  • Publicerad 17:45, 22 okt 2020

Både kulturarrangörer och sportklubbar har väntat. I dag kom beskedet. Från och med den 1 november är det tillåtet att ha 300 personer i en sittande publik. Det meddelar regeringen.

Beslutet gäller arrangemang som konserter, teatrar och fotbollsmatcher men också religiösa sammankomster.

Bajen: "Många som sörjer"

Regeländringen betyder bland annat att Hammarbys herrlag kan spela för publik igen när laget möter Häcken den första november. Biljetterna kommer att lottas ut bland de som köpt säsongskort och till lagets sponsorer.

– Vi längtar efter fansen lika mycket som de längtar efter att få se fotboll igen så det här känns så klart kul. Samtidigt är det sorgligt att det är så få som kan släppas in. Det är många som sörjer att de inte kommer få se Hammarby i år, säger Love Gustafsson, kommunikationsansvarig på Hammarby.

AIK avstår publik

AIK väljer däremot att fortsätta spela inför tomma läktare. Beslutet tas både av ekonomiska skäl, det är helt enkelt inte lönsamt att ta in så lite folk, och för att klubben inte vill välja ut vilka supportrar som ska få chansen att gå.

– AIK kan inte ställa sig till doms över vilken AIK:are som förtjänar att gå. Regeringens beslutet är ett steg i rätt riktning men vi har en kapacitet på 30 000 på Friends, 300 är en procent av det. Det är som att tillåta sju personer på Dramaten, säger vice klubbdirektören Fredrik Söderberg.

Djurgården ska diskutera regeringens beslut och återkommer tidigast under morgondagen med besked om hur klubben kommer att agera.

Minst en meters avstånd

Tidigare har ett publiktak på 500 personer diskuterats, men gränsen sätts alltså lägre än så.

Kravet som ställs på arrangörerna är att alla ska sitta ner och att det ska vara minst en meters avstånd mellan deltagande. Två personer i samma sällskap kan få sitta närmare varandra.

Regeringen betonade vid dagens pressträff att det här ställer stora krav på att arrangörerna tar ansvar för att reglerna följs, annars kan gränsen sänkas ner till 50 personer igen.

Länsstyrelsen kommer också kunna införa lokala föreskrifter om att färre personer än 300 ska tillåtas.

Stadsministern: Slutfestat!

De senaste veckorna har videor inifrån klubbar på bland annat Stureplan med packa dansgolv väckt starka reaktioner. I dag meddelade regeringen att reglerna skärps: Danstillställningar för fler än 50 personer ska förbjudas.

– Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna och det måste vara det under den tid som krävs för att inte få dramatiskt ökande smittspridning. För många brister och för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbar, sade statsminister Stefan Löfven (S) under dagens presskonferens och påpekade att det är "respektlöst" att slitande vårdpersonal ska behöva se dessa festbilder när de slår upp kvällstidningen.