Linn Moser är tillförordnad biträdande enhetschef för relationsvåldsteamet i Enskede-Årsta-Vantör. Foto: Pernilla Fagerström

Så gör du om du om någon du känner utsätts för våld i hemmet

Är du orolig över att någon du känner utsätts för våld i en nära relation? Vet du inte vad du ska göra? Här listar vi några bra saker att tänka på.

  • Publicerad 14:44, 5 okt 2016

Mitt i berättade i går att Enskede-Årsta-Vantör är den stadsdel som toppar statistiken när det gäller anmälan om misshandel i nära relation och grov kvinnofridskränkning. Det är också den stadsdel som placerar i särklass flest kvinnor i skyddat boende.

Vi träffade Maria som levt med en man som misshandlade henne i flera år, innan hon till slut lyckades bryta. Nu bor hon tillsammans med sina barn i en jourlägenhet.

Kanske oroar du dig över att någon i din närhet eller på din arbetsplats utsätts för våld i sitt hem. Vi talade med Linn Moser, tillförordnad biträdande enhetschef för relationsvåldsteamet om vad man kan göra om man står bredvid.

Jag är orolig över att en väninna misshandlas i sin relation. Vad kan jag göra?

Det är jätteviktigt att våga se, fråga och lyssna. Om man misstänker att någon utsätts för våld, men inte frågar signalerar man att man inte bryr sig. Men man får också vara beredd på att man inte får de svar som man har tänkt.

Var inte rädd för att fråga igen om den du oroar dig för inte vill berätta första gången. Om du känner stark oro och det finns barn inblandade kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten anonymt.

Om din väninna berättar att hon blivit misshandlad men inte vill anmäla eller gå vidare, gör dagboksanteckningar. De kan vara värdefulla bevis längre fram om det blir rättegång.

Prata inte illa om den misshandlande partnern, det kan få motsatt effekt. Det är viktigt att inte skuldbelägga varken henne eller den som slår.

Vart kan man vända sig?

Det går att vända sig till Kvinnojouren eller Alla kvinnors hus för stödsamtal. Det finns också en särskild Kvinnofridslninje som kan slussa vidare.

Både drabbade och anhöriga är välkomna att ringa till relationsvåldsteamet på tel: 08-508 14 362. Om ärendet är akut ringer du kvälls- och nattetid till socialjouren på tel: 508 40 000.

Vad kan jag göra om den jag känner har brutit upp och flyttat, men fortfarande inte mår bra?

Det är viktigt att bara finna sfär och stötta. Den som har misshandlats kan vara trött på att prata om det och då kan det vara bra att stå för något annat, något positivt.

Många våldsutsatta förlorar vänner längs vägen. Ta upp kontakten igen även om du har blivit bortstött tidigare.