Det är över en månad sedan som 18-plussarna kunde börja vaccinera sig mot covid-19, och nu har i vissa kommuner uppemot 70 procent av dem fått sin första dos.

Många hoppas kanske på att få sin andra dos inom fyra veckor, sedan regionen den 29 juli beslöt att minska intervallet mellan doserna, från sex till fyra veckor.

Skydd mot delta

Inte minst för att få ett gott skydd mot deltavarianten av viruset, där det krävs två doser.

– Vi har gott om vaccin men också ett nytt läge med deltavariantens spridning. Att ge fler möjligheter att få dos 2 tidigare ligger helt i linje med vårt mål: att använda tillgängligt vaccin på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt vid varje tidpunkt, sade regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg när nyordningen infördes.

På annan ort

Hoppas gör kanske särskilt de som står i färd med att flytta för att studera på annan ort, för att hinna få sprutan innan det bär iväg.

Men fyra veckor gäller bara för dem som bokat efter den 29 juli, meddelar regionens presstjänst.

De som inte hinner få sin andra dos får kontakta den region dit de flyttar för att boka en tid där. Omvänt gäller för dem som flyttar till Stockholm. De får ringa Region Stockholms telefonbokning och boka en tid.

Inga besked om 12+

När det gäller vaccinering av nästa åldersgrupp, 16–17-åringar, har nu 27 procent fått sin första dos, och de kommer alltså att erbjudas dos två inom fyra veckor.

Regionen har inte gett något besked om det finns beredskap att även vaccinera barn från tolv års ålder. 12+ vaccineras i flera länder i Europa, och Folkhälsomyndigheten har uppgett att de följer utvecklingen.