Även om sexuella trakasserier är vanliga i kollektivtrafiken kan det vara svårt att agera. Foto: Mostphotos

Så gör du när någon utsätts för trakasserier

Sexuella trakasserier sker ofta på allmänna platser. Det här är expertens tips på hur du som vittna kan agera.

  • Publicerad 09:07, 1 jun 2018

Hittills i år har minst 71 anmälningar gjorts om sexuella trakasserier i Stockholms kollektivtrafik. Men även om andra personer ser vad som händer är det inte självklart att någon kommer till undsättning.

– När man ser att någon begår ett brott är det inte alltid så lätta att agera. Många känner att förväntningar är att man ska rikta sig mot den som är på väg att gå över någon annans gräns. 

Men det kanske man inte klarar av och då fryser man istället, säger Pelle Ullmark på RFSU.

Flera undersökningar visar att när det är flera som bevittnar ett övergrepp minskar chanserna att någon gör något för att stoppa det. Män har generellt lägre tendens att agera mot sexuella övergrepp.

– Det kan bero på att de har svårare att leva sig in i vad som händer. Färre har erfarenhet av att vara utsatta. Om fler fick reflektera kring utsatthet tror jag att det skulle göra en stor skillnad. Men om det blev bättre tror jag att det skulle göra en stor skillnad.

För att öka chanserna för att klara av att vara ett stöd när något händer kan det vara en god idé att förbereda sig. Det här är Pelles tips för hur du kan tänka.

1. Reflektera

Reflektera i förväg: hur gör du om något händer? För många är det psykologisk svårt att agera när man ser att någon utsätts för ett brott, särskilt när det är många andra åskådare omkring. Därför kan det vara bra att i förväg fundera på vilket sätt som skulle funka bäst för dig.

2. Stötta den utsatta

Hjälp den som utsätts istället för att misstänkliggöra den som utsätter. Det kan kännas obehagligare att konfrontera personen som utsätter någon för ett övergrepp, koncentrera energin på empati och stöttning.

3. Distrahera

Avled uppmärksamheten om du tror eller känner att ett övergrepp är på väg att hända. Är du inte säker kan det vara svårt att adressera övergreppet men genom att fråga den utsatta något helt annat som ”gick inte vi i samma skola” eller ”har inte du jobbat i Hagsätra” kan du stoppa övergreppet eller få personen att backa om den var på väg att göra något olagligt. Det kan också öppna upp för den utsatta personen att be om hjälp.

4. Säg ifrån

Säg ifrån och larma polisen om du tydligt ser att det är ett allvarligt övergrepp som sker. Den bästa strategin kan vara att tydligt beskriva vad som händer och höja rösten för att få fler att agera runt omkring: ”ser ni vad han gör” eller ”nu drar han henne i armen”. Finns det personal i närheten så säg vad som händer, be dem att ringa polisen.

5. Lite kan räcka

Ett litet initiativ kan räcka för att få fler att reagera. Oftast står alla och tänker samma sak. Det kan räcka med att ta ett par steg framåt, påbörja ett ingrepp eller säga ”vad händer” för att flera ska göra något, och tillsammans gör ni skillnad.

6. Aldrig försent att agera

Det är aldrig försent för att agera. Även om du inte klarat av att agera under själva övergreppet kan du stötta personen efteråt. Genom att bekräfta att det som hänt inte var okej kan det kännas bättre för den utsatta. Du kan också hjälpa personen att göra en anmälan om personen är upprörd. Erbjud dig att vara vittne och ge ditt nummer.

Brunt vatten i södra Sollentuna – felsökning pågår

Nyheter "Inte farligt utan endast missfärgat." Södra delen av Sollentuna har just nu problem med brunt vatten. Felsökning pågår, meddelar Sollentuna Miljö & Energi AB, SEOM.onsdag 21/10 12:44