Under söndagen röstade Svenska kyrkans medlemmar för vilka som ska styra Svenska kyrkan på församlings-, stifts- och nationell nivå.

I kyrkovalet kallas kandidaterna som man kan lägga sin röst på för nomineringsgrupper och i Haninge hade medlemmarna sammanlagt sju olika nomineringsgrupper att välja mellan.

POSK storvinnare

Arbetarpartiet Socialdemokraterna (S) fick flest röster i valet till Haninges kyrkofullmäktige. Närmare 40 procent landade det på, vilket är en minskning med närmare tre procentenheter från förra kyrkovalet.

Den stora vinnaren blev Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK). Nomineringsgruppen har tidigare ställt upp under gruppen En levande Skärgårdskyrka (ELS) och hamnade i år på en andra plats med 24,03 procent, en ökning med närmare 15 procentenheter från 2017.

På en tredjeplats kom Sverigedemokraterna (SD) som fick 12,5 procent av rösterna vilket är en minskning med en dryg procentenhet.

Lika bra gick det inte för Borgerligt Alternativ (BorgA) som fick 10,25 procent av rösterna i år, detta kan jämföras med valet 2017 då gruppen fick 17,2 procent av rösterna. Det är en minskning med sju procentenheter sedan 2017.

Färre röstade

I kyrkovalet 2017 ökade valdeltagandet i Haninge och 15,32 procent röstade förra valet. Detta verkar däremot inte ha varit en ihållande trend då valdeltagande minskade något i år till 14,13 procent.