HÅLLBAR STIG. Under sommaren fick en ridstig uppe i Färentuna 150 000 kronor från kommunen till nytt underlag. "Det här är en stig som inte bara kommer ridningen till gagn", säger Helena Butén Langlet (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Stefan Källstigen/Mikael Andersson

Så gick det med löftet om ridstigar på öarna

Under den mandatperiod som nu lider mot sitt slut hade Ekeröalliansen som mål att ge Mälaröarna fler ridstigar. Mälaröarnas hästsällskap tycker inte att de lyckats.

  • Publicerad 16:29, 7 sep 2022

Några nya ridstigar, det har det inte funnits något intresse för.

Tillsammans med markägare och ridföreningar skulle kommunen göra fler ridstigar möjliga på Mälaröarna. Det är ett mål som alliansen har haft under mandatperioden 2018 till 2022.

– Den senaste är att vi skjutit till 150 000 kronor till en ridstig uppe på norra Färingsö för att den skulle bli mer hållbar, säger Helena Butén Langlet (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det är en stig som förbinder Östertorp, Ettans väg, Solberga och Ölsta, där kommunen bidrar till markduk och grus för att förstärka marken.

– Det här är en stig som inte bara kommer ridningen till gagn utan som används som promenadväg och som cykelväg, säger hon.

"Inga nya stigar"

Men att faktiskt anlägga fler ridstigar och inte bara förbättra de som redan finns, det har kommunen varit sämre på, menar Camilla McCarthy, ordförande i Mälaröarnas hästsällskap, MHS.

– Det var kommunen som uppmanade oss att starta den här föreningen för att få en enad part att samarbeta med för att få till fler ridstigar, men nu ligger den vilande. Ingenting nytt har hänt på fyra år, säger hon.

Kommunen anlade ett ridspår och gav grusmassor for en annan delvis preparerad ridstig mellan 2016 och 2018, i samverkan mellan föreningen och kommunen. Ridspåren har tagits väl om hand, menar Camilla McCarthy.

– Kommunen har grävt ut och fyllt på med nytt material när det behövs. De har verkligen skött det över förväntan. Men några nya ridstigar, det har det inte funnits något intresse för från kommunens sida, säger hon.

"Föreningarna behöver driva"

Men Helena Butén Langlet menar att föreningarna själva behöver komma med konkreta förslag som kommunen kan ta ställning till.

– Det är svårt för oss som politiker eller tjänstemän att gå ut och peka ut platser som behöver exempelvis ridstigar. Gör vi det är risken överhängande att de hamnar på platser där de inte kommer till användning. Det är i samverkan med föreningarna vi får ut den största nyttan för så många som möjligt.

Färingsöridning i trängt läge

Enad front ska lösa låst läge

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03