Svenska kyrkans preliminära statistik visar att färre Väsbybor lockades till valurnorna i år än för fyra år sedan. Av kommunens tre församlingar var valdeltagandet störst i Fresta med drygt 18 procent. I Eds församling röstade 16 procent i valet till kyrkofullmäktige och i Hammarby församling var det bara 13 procent som utnyttjade sin demokratiska rättighet.

I Hammarby församling, där både Vilunda och Hammarby kyrka ingår, ser vi de största förändringarna sedan 2017.

"Nykomlingarna" Sverigedemokraterna får 12,5 procent av rösterna och tar 3 av 25 mandat. Arbetarpartiet socialdemokraterna tappar två mandat och har nu elva. Men de stora vinnarna är Posk, som fick drygt 45 procent av rösterna och därmed elva mandat.

– Vi är väldigt glada att det gick så bra och att vi blev den största nomineringsgruppen. Det är det vi har kämpat för, säger Lena Kanström, fjärde namn på Posk:s kandidatlista i Hammarby församling.

Tidigare Kyrkans Väl

Det är den tidigare nomineringsgruppen Kyrkans Väl som nu gått över till Posk och tagit med sig väljarna.

– Posk är en riksorganisation med kyrkomötet, stiftet och församlingarna. På så sätt får vi en direkt ingång till alla tre nivåerna som vi inte hade med Kyrkans väl. Men de flesta kandidaterna är samma, säger Lena Kanström.

Posk har en intensiv valrörelse bakom sig.

– Vi har delat ut 11 000 foldrar till hushållen, annonserat och kampanjat i Väsby centrum.

Vad är de viktigaste frågorna för Posk?

– Det är att partipolitiken inte ska styra utan det ska människors engagemang i församlingen och kyrkan göra. Förutom det kyrkliga arbetet är det sociala arbetet viktigt, samt hur kyrko- och ungdomsarbetet ska bedrivas. Här ska vi lyssna på medlemmarna och se hur de vill ha det.

I Eds församling gick partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) starkt framåt och ökade sina röster från 16,67 procent till 27,43 procent. Det gör att man ökar antalet mandat från tre till fyra.

I Fresta församling dominerar Kyrkans väl med 68,55 procent av rösterna, marginellt mer än 2017. Det ger dem lika många mandat, 17, som förra kyrkovalet.

De slutgiltiga valresultaten väntas komma vid månadsskiftet oktober/november.