I snitt blev åtta av tio nior behöriga till gymnasiet i Söderort. Foto: Mostphotos

Så gick det för niorna i Söderort

På Johan Skytteskolan i Långbro har 96 procent av niondeklassarna tillräckliga betyg för att bli behöriga till gymnasiet. I Fruängens skola klarar bara två av tre nior samma sak. – Det varierar hur många nyanlända och hur stor grupp vi har i grundsärskolan, förklarar Margita Norberg, rektor på Fruängens skola resultatet.

  • Publicerad 11:54, 17 aug 2018

I Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö är i genomsnitt 84,7 procent av niondeklassarna som gick ut i våras behöriga till gymnasiet. I hela Stockholms stad är snittet 87 procent, enligt siffror som DN tagit fram.

Men gymnasiebehörigheten varierar stort mellan skolorna i Söderort. Bäst i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö är Johan Skytteskolan, där 95,6 procent av niorna blev behöriga till gymnasiet. Sämst resultat i området fick niorna på Fruängens skola. Där klarade bara 62,5 procent av niorna att bli behöriga.

Något som har flera förklaringar, enligt rektor Margita Norberg.

– Vi hade inte så väldigt många elever som gick ut nian, 36 stycken. Av dem gick två i grundsärskolan, tre var nyanlända och några var inte på skolan alls. Varje person blir ganska många procent, så det slår ju.

Bättre än förväntat

Hon hänvisar i stället till uppgifter från Skolverket där skolor rankas med förväntade värden beroende på förutsättningar.

– Årets resultat har inte kommit, men förra året låg vi högre än förväntat värde. Där tar man hänsyn till bakgrundsfaktorer, som föräldrars utbildningsnivå och bakgrund.

Margita Norberg vill att alla elever på skolan klarar att betygsmålen.

– Vi jobbar hela tiden för att höja våra resultat och strävar efter att alla ska komma in på gymnasiet.

I tabellen nedan kan du se hur det gick för din skola och alla andra skolor i Stockholms stad.