Den nya grönblå majoriteten på en presskonferens den 12 oktober. Foto: Mitt i Stockholm

Så gick den grönblå resan till – val till beslut

Stockholms stad har fått ett nytt styre och en ny blockpolitik. Det här hände mellan valdagen och beslutet i fullmäktige.

  • Publicerad 12:26, 16 okt 2018

När stockholmarna lagt sina röster till kommunvalet fanns ingen tydlig vinnare. På valnatten framträdde inget tydligt mönster och inget av blocken hade egen majoritet.

Det sittande finansborgarrådet, Karin Wanngård (S), utropade sig ändå – lite försiktigt – till vinnare.

De gamla blocken

Mandatfördelning efter valet 2018 uppdelat på de gamla blocken. Ingen fick egen majoritet, det vill säga minst 51 mandat.

Källa: Valmyndigheten.

Wanngård företrädde då det största blocket, även om det var i minoritet.

– Jag konstaterar att S blev största partiet. Därför tänker jag inleda samtal imorgon med det starkaste blocket vilket är vi med V, MP och Fi. Och så vitt jag kan se fortsätter vi styra Stockholm, sa Wanngård till Mitt i Stockholm på valnatten.

Socialdemokraternas partikompis, Miljöpartiet, gjorde ett riktigt dåligt val i Stockholm. Partiet tappade sju av sina 16 mandat i fullmäktige.

Partiets gruppledare Daniel Helldén sa till Mitt i Stockholm dagen efter valet att han ämnade tala med alla partiet i Stadshuset utom SD.

Helldén hade en tydlig plan: Att hitta en majoritet.

Det tog inte lång tid – faktiskt redan samma dag – innan ryktena började florera om att MP och Alliansen flirtade med varandra. Hur seriöst detta eventuella samarbete egentligen var visste ingen.

Men Karin Wanngård (S) reagerade starkt på uppgifterna som cirkulerade och det var nästan Wanngård som med sitt fördömande bekräftade ett samarbete mellan Alliansen och MP.

Senare samma kväll bekräftade så Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr (M) för Mitt i Stockholm att de samtalade med Miljöpartiet.

Allt detta hände alltså dagen efter valet.

Sedan blev det tyst. Spekulationerna haglade. Frågorna hopade sig. Hur skulle ett grönblått styre se ut? Alliansen och MP tyckte ju så olika i flera frågor.

Den 1 oktober meddelade Daniel Helldén att MP på allvar skulle börja samtala med Alliansen. Helldén menade att försöken att bilda en mittenkoalition misslyckats.

– Vi har försökt få till en lösning med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Vi såg det som det bästa alternativet men det har inte gått, sa Helldén till Mitt i då.

Nu blev det ännu tystare kring samarbetet. Den 9 oktober, på dagen en månad efter valet, började så smått uppgifter läcka ut. Svenska Dagbladet skrev att en uppgörelse var nära mellan Alliansen och MP. Att det ”handlade om timmar”.

Samtidigt närmade sig stadens första kommunfullmäktige med den nya mandatsammansättningen. Ett besked var tvunget att komma. Men ingen ville säga något.

Första fullmäktige skulle hållas den måndagen 15 oktober. Fredagen innan kallade så Alliansen och MP till gemensam pressträff.

Där avslöjades att partierna kommit överens och de presenterade en lång och detaljrik lista på satsningar och reformer som de förhandlat fram mellan sig.

På måndagen 15 oktober klubbade kommunfullmäktige i Stockholms stad igenom det nya grönblåa styret.

De nya blocken

När MP gick över till Alliansen fick det blocket 54 mandat och egen majoritet.

Källa: Valmyndigheten.

Tio nya borgarråd utsågs – eller ja, åtta, eftersom de två MP-råden Daniel Helldén, trafikborgarråd, och Katarina Luhr, miljöborgarråd, satt kvar på sina poster. Borgarråden omkring dem byttes däremot ut och fick partibeteckningarna M, L, C och KD istället för S, V och Fi.

På fullmäktige tackades det tidigare styret av och det blev känslosamt när Karin Wanngård (S) lämnade över titeln som finansborgarråd, stadens högsta politiska post, till Anna König Jerlmyr (M).