Planer. Än så länge finns Ålstaskolan bara i skissform. Under året ska bygget inledas. Foto: AIX Arkitekter

Så går planerna på nya Ålstaskolan

Spaden är ännu inte satt i marken för Ålstaskolan. När den väl öppnar blir det en skola med särskilt medveten anpassning för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

  • Publicerad 11:56, 12 maj 2020

Vi har hela väggar för att det inte ska bli för mycket intryck från korridoren.

Om två år planen att den Ålstaskolan ska öppna för F-6-elever i Barkarbystaden.

– Bygglovet är klart, men bygget har inte startat. Det väntas ske under året. Hösten 2020 startar vi med två förskoleklasser i lokaler som kommer vara i samma enhet som Karlslunds förskola, för att sedan utöka med årskurs 1, 2021, innan vi flyttar till nya lokaler 2022, säger Kicki Bothén, rektor.

Långsiktigt är planen att ta emot elever till och med årskurs nio, men när det kan ske är inte klart.

– Vi har en beredskap för det och ska kunna ta emot alla elever som har behov av skola i området, säger hon.

Även om skolan inte är klar är den närvarande i Kicki Bothéns arbete.

– Nu jobbar jag med rekrytering till personalgruppen, information till nya vårdnadshavare och förbereder skolstart genom inköp av materiel och inredning.

Särskilt anpassad

När skolan öppnar blir den anpassad för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), exempelvis ADHD, ADD och Aspergers syndrom. Sara Ringström är säkerhetssamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen. Hon arbetar bland annat med att bevaka den fysiska arbetsmiljön i kommunens skolfastigheter.

– De barnen kan vara känsligare för att ta in och sortera sinnesintryck. Vi bygger en skola för alla barn, som även ska vara bra för de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, säger hon.

Exempel på vad som tas i beaktande i byggandet är färgsättning, akustik, rumsstorlek och fönsterplacering.

– Det blir lugna färger, som smutsiga pastellfärger och jordnära färger. Alltså inte klar orange.

I matsalen kommer det att finnas ett mindre rum för de som vill äta i extra lugn miljö och klassrummen byggs på speciella sätt.

– I dag är det populärt med glasväggar i många klassrum. Det kommer vi inta att ha. Vi har hela väggar för att det inte ska bli för mycket intryck från korridoren. Fönstren ska sitta högt för att släppa in ljus, säger Sara Ringström.

Anpassat. Ålstaskolan ska byggas för att vara bra även för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Foto: AIX Arkitekter

Flera. Skolan kommer att byggas i olika huskroppar. Foto: AIX Arkitekter

Ålstaskolan

Ålstaskolan ska byggas i två etapper, och den första planeras dra igång under 2020. I den etappen ingår förskola och årskurs F-6, som ska stå klar 2022.

I etapp två ingår högstadium, men tidsplan för när den delen ska stå klar saknas i nuläget. Det beror på att kommunens nuvarande befolkningsprognos över de närmaste åren, inte visar ett tillräckligt stort elevunderlag för ett högstadium i Barkarbystaden.

Under hösten 2020 får Karlslunds förskola i Barkarbystaden en till våning, som till att börja med ska göra plats för en förskoleklass. Karslunds förskola blir då en del av Ålstaskolan.

Visa merVisa mindre

Ny. Ålstaskolan byggs från grunden i Barkarbystaden. Foto: AIX Arkitekter