Så går det för galleriorna i stan under pandemin

Läget för många butikskedjor är fortsatt tufft och många kämpar för sin överlevnad i coronapandemin. Mitt i har stämt av läget med två stora gallerior i innerstan.

  • Publicerad 04:55, 6 sep 2020

Konkurshoten har duggat tätt i den – redan innan coronapandemin – hårt ansatta butiksbranschen i Stockholm.

I stadens gallerior har flera butiker fått stänga igen, men läget verkar överlag ha stabiliserats. Mitt i har kollat läget med Fältöversten och Mood-gallerian i innerstan.

Fältöversten

– Läget har förbättrats sen i våras. Besöksantalet har successivt ökat under sommaren och från den 1 september kommer vi att återgå till ordinarie öppettider, säger Tobias Edberg, centrumchef Fältöversten.

Har några affärer/butiker behövt stänga under året som en följd av viruset?
– Tele2 och Intersport har eller kommer att stänga sina butiker i Fältöversten.   

Vad behövs göras nu för att läget ska förbättras ytterligare?
– Att vi fortsätter att följa råden om social distansering så att läget kan stabiliseras ytterligare.  

Hur mycket har försäljningen påverkats under våren – har ni några siffror på intäkter/besökare?
– Försäljningen följde samma mönster som besöksutvecklingen under våren. Många av våra hyresgäster befann sig i en svår situation eftersom också vi upplevde ett märkbart bortfall i besök men sedan ett par månader tillbaka har vi upplevt en positiv trend som vi hoppas håller i sig.

Mood-gallerian

– Vi bedömer att situationen har stabiliserats något även om effekterna av pandemin fortfarande är påtagliga eftersom det är mindre folk i rörelse. Läget är på många sätt betydligt bättre än i våras men det råder ännu en stor ovisshet inför utvecklingen framåt, säger Lena Rune på Mood-gallerian.

Har några affärer/butiker behövt stänga under året som en följd av viruset?
– Ett fåtal internationella kedjor valde att tillfälligt stänga under våren enligt koncerndirektiv. De har nu öppnat igen. Inga butiker har varaktigt behövt stänga ner sin verksamhet i 
MOOD som en direkt följd av pandemin.

Vad behövs göras nu för att läget ska förbättras ytterligare?
– På kort sikt att vi alla fortsätter att ta vårt ansvar för att stävja smittspridningen. På längre sikt kommer vi tillsammans med våra hyresgäster att fortsätta utveckla 
MOOD District, också för att möta de beteendeförändringar som pandemin har påskyndat genom nya, kreativa insatser.